Când trecem, de fapt, la ora de vară în 2020 și ce se va întâmpla începând cu anul viitor

Publicat: 17/03/2020 | 10:12

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, iar Parlamentul European a aprobat prin vot această propunere. Schimbarea orei a fost ideea omului de știință  Benjamin Franklin și se practică din secolul al XVIII-lea.

De anul viitor, statele membre ale Uniunii Europene își vor păstra dreptul de a decide asupra fusului orar propriu, existând astfel posibilitatea ca și România să renunțe la schimbarea orei. Dar, până atunci, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, în ultimul weekend din martie – în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28-29 martie 2020 -, iar ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Totuși, hotărârea Parlamentului European implică, evident, și o coordonare ale toate statelor membre ale Uniunii Europene, totul pentru a nu exista un impact negativ asupra pieței unice.

Sunt foarte încântat că după ani de discuţii la nivelul comisiilor în Parlamentul European a fost dezbătută această rezoluţie şi votată astăzi în plen. Iar Parlamentul a acceptat propunerea noastră să întrebe Comisia Europeană să vină cu o recomandare prin care să încheiem schimbarea bi-anuală de oră”, a declarat Sean Kelly, parlamentar european din Irlanda.

Ora de vară 2020. De ce a fost introdusă o astfel de ajutare a orei

”Rădăcina” acestei ajutări temporale se află în Primul Război Mondial, atunci când Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat-o. Se întâmpla începând cu data de 30 aprilie 1916, scopul fiind acela de a a economisi rezervele de cărbune care erau necesare producției de război.

În 1918, România a trecut, pentru prima dată, la ora de vară, iar acest eveniment a fost notat chiar de către Regina Maria în jurnalul său, menționând și că o astfel de decizie trebuia luată pentru a fi evitate unele confuzii.

„De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială”, a notat regina, conform kfetele.ro