Când se întorc românii la muncă? Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Publicat: 01/05/2020 | 12:12

Când se întorc românii la muncă? Anunțul a fost făcut de Alexandru Rafila. Președintele Societății Române de Microbiologie  a vorbit și despre redeschiderea bisericilor și parcurilor, măsuri de relaxare pe care le pregătesc autoritățile după 15 mai.

„Eu am informații indirecte despre ce se întâmplă. Există o comparare a măsurilor și posibilitatea de a le menține sau relaxa, depinde de gradul de risc pe care îl implică apropierea între persoane și numărul de persoane pe care îl implică acea activitate. 

De exemplu, la frizerie apropierea este mare, dar numărul de persoane este mic. (…) Cred că se vor deschide unele magazine, fără declarație, parcurile, dar va trebui să purtăm măști. Cred că va începe și zona economică, cred că clădirile de birouri se vor deschide. (…) Cred că s-ar putea redeschide și bisericile cu măsuri de distanțare”, a spus Alexandru Rafila.

Poliția Capitalei a transmis un comunicat referitor la ziua de 1 Mai, zi care – prin tradiție – era sărbătorită ”la iarbă verde”. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, distanțarea socială trebuie respectată, iar cei care vor încălca măsurile stabilite prin ordonanțele militare vor fi aspru sancționați.

”STIMAȚI CETĂȚENI, încercarea prin care trecem ne afectează pe toţi şi putem ieși cu bine doar dacă respectăm regulile și dacă vom acționa, în continuare, împreună. Ne apropiem de 1 Mai, care pe lângă Ziua Internaţională a Muncii este şi o zi marcată prin ieşiri la iarbă verde, grătare şi petreceri. Anul acesta, toţi, trebuie să abordăm altfel această zi şi să respectăm distanţarea socială, să respectăm Ordonanţele Militare şi să rămânem acasă.

”Păstrăm distanțarea socială, evităm aglomerațiile şi nu transformăm aceaste zile în curse pentru cumpărături. Respectați indicațiile din magazine și păstrați distanța. Respectați orarul de deplasare și aveți grijă de sănătatea dumneavoastră.
Încă nu este posibil să aprindeți lumânări la cimitir, pentru cei dragi trecuți în neființă. Accesul în cimitire este permis doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare și atunci cu respectarea numărului de 8 persoane.
Cu toate ca vremea se arată prietenoasă, de data aceasta, grătarul îl facem acasă, în familie.
Vă informăm că accesul este restricționat în pădurea Băneasa, dar și în alte zone cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde”, se precizează în comunicat.

Echipajele Brigăzii Rutiere, de ordine publică  și Jandarmeria călare vor supraveghea toate aceste zone, unde tradițional se încing grătarele. Parcurile sunt și rămân închise. Pentru sănătatea tuturor, respectați Ordonanțele Militare. Sancțiunile pentru nerespectarea Ordonanțelor sunt de la 2.000 la 20.000 de lei. Cei aproape 2.000 de polițiști, alături de care vor acționa jandarmi, polițiști locali și militari sunt în stradă pentru siguranța dumneavoastră! Atragem atenţia că nu vor fi tolerate abaterile de la normele de convieţuire socială sau încălcările prevederilor Ordonanţelor Militare.

Nu se va arăta nicio toleranţă faţă de cei care nu inţeleg să respecte efortul colectiv în reducerea numărului de îmbolnăviri cauzate de COVID-19, faţă de  persoanele care cu bună ştiinţă nu vor înţelege că de data aceasta vom sărbatori acasă, doar în familie. Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, precum şi Jandarmeria Bucureşti, Poliţia Locală şi militarii implicaţi în supravegherea modului în care se respectă prevederile legale în vigoare sunt pregătite să intervină prompt acolo unde se constată încălcări ale legii.

În toată această perioadă, se acționează cu efective mărite. Alături de structurile de ordine publică și poliție rutieră, echipele de luptători ai structurii de Acțiuni Speciale și ai Jandarmeriei se vor afla  în stradă, pentru un răspuns  prompt în ceea ce înseamnă asigurarea ordinii și liniștii publice”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Poliția Capitalei.