Căminul de bătrâni din Onești va fi evacuat. Ce se întâmplă cu bunicii care nu mai au pe nimeni

Publicat: 02/04/2020 | 18:55

Bunicii cazați la Căminul din Onești vor fi evacuați. Rudele acestora au fost deja anunțate să vină să-i ia pe bătrâni pentru că azilul va fi închis pentru o perioadă nedeterminată.

Unii dintre bunici nu mai au pe nimeni, însă, Așezământul Social-Filantropic „Sf. Voievod Stefan Cel Mare” Hârja, din comuna Oituz s-a oferit să-i cazeze. Căminul a rămas și fără medic, după ce acesta și-a dat demisia. Și alți angajați au amenințat că vor lua aceeași decizie, dacă vor fi obligați să locuiască în cămin, în carantină. Primăria Onești închide căminul din cauza recomandărilor sanitare, dar mai ales pentru că nu e pregătită să cazeze personalul căminului.

Administrația locală urmează să oficializeze decizia în Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Măsura privind închideriea căminului de bătrâni vine și ca urmare a recomandării primite de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. (VEZI ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE GABRIELA FIREA! VA AVEA SAU NU LOC TESTAREA BUCUREȘTENILOR PENTRU CORONAVIRUS)

”Ni s-a cerut să identificăm rudele bătrânilor”, spune Nicolae Gnatiuc, primarul din Onești. Trag oblonul și pentru că nu pot respecta decizia guvernamentală, care impune autorităților locale să țină în carantină tot personalul căminului de bătrâni.

Semne de întrebare din partea rudelor

”Am fost sunată să vin să o iau pe mama. Va fi greu să locuim cinci persoane într-un apartament cu două camere, dar ce să facem!? Ne conformăm! Totuși, eu nu am cum să înțeleg această decizie. Totul pare cusut cu ață albă. Îmi pun întrebarea: dacă Oneștiul închide căminul pentru că nu-i mai lasă statul, ceilalți cum le țin deschise? Ceva e putred, pe undeva?”, a spus ruda unei bătrâne.

Din cei 28 de bătrâni, doar 13 bunici mai au aparținători. Șase vor fi transferați la un cămin de bătrâni din Moinești, iar ceilalți vor merge la Așezământul Social-Filantropic „Sf. Voievod Stefan cel Mare” Hârja. (VEZI ȘI: CUM O AMENINȚAU PROXENEȚII PE TÂNĂRA CU HIV, SUSPECTĂ DE CORONAVIRUS. „ACUMA ÎȚI PUI ȘTREANGU’ DE GÂT, MORI” + „TE FAC SĂ URLI, NU SĂ PLÂNGI!”)

Căminul din Onești a fost realizat din fonduri europene și era proiectat să aibă o capacitate de 40 de locuri. În plus, bătrânii erau anunțați că vor beneficia și de asistență medicală specializată. În 2018, un alt cămin din Onești și-a închis porțile, după doar 5 ani de funcționare. La rândul lui amenajat din fonduri nerambursabile.