Calendar ortodox luni, 8 martie 2021. Ce mare sfânt este prăznuit astăzi

Publicat: 08/03/2021 | 09:13

Luni, 8 martie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Teofilact, cel care a fost binefăcător al celor aflați în dureri, necazuri și nevoi.

Sfântul Teofilact a ales viața monahala în momentul alegerii lui Tarasie ca patriarh al Constantinopolului. Sfântul Tarasie îl va unge pe Teofilact episcop în Nicomidia. El se va arata celor din Nicomidia ca binefăcător al celor aflați în dureri, necazuri și nevoi.

După moartea lui Tarasie, la conducerea imperiului a venit iconoclastul Leon. Sfântul Teofilact i-a cerut împăratului să păstreze credința creștina nealterata, inclusiv cinstirea sfintelor icoane, dar văzând ca împăratul nesocotește adevărul, i-a prorocit:

„O, împărate, vei cădea cu cădere năprasnica și mare, și nu vei găsi pe nimeni care să te scape de ea!”.

Din cauza acestor cuvinte, Sfantul Teofilact a fost scos cu nelegiuire din scaun și alungat în exil, unde a petrecut timp de treizeci de ani în cele mai mari lipsuri, necazuri și umilințe, și unde în cele din urma și-a dat sufletul în mana lui Dumnezeu.

Moaștele sale au fost aduse în Nicomidia, în biserica zidită de el, în vremea împărătesei Teodora și a patriarhului Metodie.

Tot astăzi, se face pomenirea:

– Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul;

– Sfântului Apostol Ermis;

– Sfinților Mucenici Dion si Dometie.

Maine, 9 martie, se face pomenirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.