Calendar ortodox luni, 21 iunie. Sărbătoarea Sfintei Treimi

Publicat: 21/06/2021 | 07:27

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adica în Lunea Rusaliilor, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Duh, una dintre cele trei persoane ale Treimii, alături de Tatăl și de Fiul său, Isus Hristos. 

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

La catolici, spun teologii, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, ca în Penticostar.

La sinodul II ecumenic, ţinut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învăţătura lui Macedonie, care afirmă că Sfântul Duh este o „creatură“. Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez şi s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl şi „este împreuna cu Tatăl şi cu Fiul închinat şi mărit”.

Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiției populare,  cei care se ceartă în Lunea Sfântului Duh vor avea parte de necazuri. Credincioșii sunt îndemnați să petreacă Lunea Sfântului Duh în pace și înțelegere. În această zi blestemele se prind, dar se și întoarc asupra celui care le inovocă.

Este interzis scăldatul sau spălatul, „rusaliile“ sau zânele apelor continuându-şi sărbătoarea şi astăzi.

În unele zone ale ţării, în a doua zi de Rusalii se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. Se împart și farfurii frumos împodobite pentru cei vii. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

Sursă foto: basilica.ro