Calendar ortodox luni, 14 iunie. Ce sfinți sunt prăznuiți astăzi

Publicat: 14/06/2021 | 07:35

Astăzi, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Elisei, care a fost agricultor și a fost chemat de Ilie, din poruncă dumnezeiască, la misiunea de proroc.

Ilie a fost cel care a descoperit că Elisei are revelație dumnezeiască și a cerut cu lacrimi Lui Dumnezeu să-i dea harul prezent în el. De atunci Elisei a plecat de acasă, din sânul familiei și l-a urmat pe Ilie.

Prin intermediul prorocului Elisei, Dumnezeu a făcut mai multe minuni, printre care amintim minunea prin care a despărțit apele Iordanului precum odinioară Moise despărțise apele Mării Roșii.

Rugăciunea Sfântului Proroc Elisei

Să cântăm Domnului, Celui Ce a povățuit pe poporul Său prin Marea Roșie, cântare de biruință, că S-a preaslăvit. Sfinte Proorocule Elisei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Bucură-te Proorocule Elisei, care te-ai arătat întocmai cu îngerii, viețuind în trup ca fiind fără de trup.

Sfinte Proorocule Elisei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Păzindu-ți, proorocule, ochiul sufletului cel fără materie, cu raza Duhului, te-ai învrednicit a vedea cele viitoare.

Sfinte Proorocule Elisei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cere de la Dumnezeu, Elisei, vindecare pentru cei ce bolesc și curățire de greșeli, pentru cei ce curat te laudă.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Să cântăm Domnului, Celui Ce bine a voit să Se întrupeze fără de sămânță din Fecioară, spre scăparea și izbăvirea noastră, Amin.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți astăzi

Biserica face pomenirea: Sfântului Metodie, patriarhul Constantinopolului, Sfintei Cuvioase Iulita, Sfântului Iustin Popovici, Sfântului Cuvios Nifon și a Sfântului Sfințitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei (Cipru).

Sursă foto: doxologia.ro