Calendar ortodox joi, 4 martie. Ce Sfinți sunt prăznuiți și cui trebuie să-i zici „La mulți ani”

Publicat: 04/03/2021 | 08:00

Pe data de 4 martie este mare, mare sărbătoare pentru toți românii! În calendarul ortodox sunt prăznuiți mai mulți sfinți și este un bun prilej pentru a le spune „La mulți ani” celor care poartă numele lor.

În fiecare an, pe 4 martie este mare, mare sărbătoare de care orice bun creștin trebuie să știe. La această dată, românii îi prăznuiesc pe Sfântul Gherasim de Iordan, dar şi pe Sfinţii Mucenici Pavel şi Iuliana, sora lui.

Tocmai de aceea, cei care le poartă numele cu siguranță s-ar bucura astăzi, dacă ar primi și urări!

Sfântul Gherasim de la Iordan a trăit în secolul al VII-lea. După ce s-a călugărit, s-a retras în pustiul Tebaidei unde a întemeiat un aşezământ monahal, prezent şi în zilele noastre. Datorită blândeţii sale, Sfântul Gherasim de la Iordan era ascultat şi de fiarele sălbatice. Un leu, pe care l-a îngrijit şi l-a vindecat, scoţându-i un ghimpe din picior, îl asculta şi-l însoţea întotdeauna. După ce Sfântul Gherasim de la Iordan a murit, leul s-a dus la mormântul lui, a răcnit cu putere, apoi a murit.

Cea mai puternică rugăciune pentru sănătatea părinților

”Dumnezeule, rugându-mă Ție pentru tatăl meu și pentru mama mea, împlinesc una din cele mai sfinte datorințe, pe care Tu ai pus-o asupra mea și anume:  să-i cinstesc și să-i iubesc din tot sufletul meu și din toată inima mea.

Cea dintâi din îndatoririle mele către ei este de a mă ruga ție totdeauna pentru sănătatea și bucuria lor, a mă supune și a-i ajuta din toate puterile mele.

O, Dumnezeule atotputernic, care binecuvintezi pe fii pentru părinții lor și adesea în dreapta Ta mâine îi pedepsești pentru greșelile lor, primește umila mea mulțumită pentru binefacerile pe care le reverși neîncetat asupra lor.

Trimite-le, Preabunule, și-n viitor binecuvântările Tale și le iartă lor greșelile pe care, ca niște oameni, le vor fi făcut.
Tu poruncești să cinstesc în ei puterea Ta și să le fiu recunoscător și mulțumitor pentru viața pe care mi-ai dat-o prin ei și pentru toate îngrijirile ce au avut și au pentru mine.

Ajută-mi dar să urmez poruncile Tale sfinte, să le fiu supus, ascultător și să nu fac nimic care să-i amărască și să-i întristeze. Răsplătește-le, Preabunule, cu facerile Tale de bine pentru dragostea și îngrijirea neadormită pe care totdeauna o au pentru mine. Apără-i de toate nenorocirile și întristările.

Dă-le viață lungă, fericită, liniștită și cu bună înțelegere.

Fă-i părtași binecuvântarii Sfinților Tăi. Înmulțește-le roadele ostenelilor lor. Fă să prisoseacă peste ei binefacerile Tale și să sporească întru tot binele și întru îndestulare, ca să te binecuvântăm în toate zilele vieții noastre. AMIN!”