Calendar ortodox joi, 29 aprilie. Ce sfinți importanți sunt prăznuiți astăzi

Publicat: 29/04/2021 | 08:52

Sfânta şi marea zi de joi. Nouă Sfinţi Mucenici din Cizic sunt prăznuiţi în anul 2021 la data de 29 aprilie în Calendarul ortodox.

Nouă Sfinţi Mucenici din Cizic sunt prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform calendarului ortodox 2021, pentru data de 29 aprilie, în fiecare an. De asemenea, astăzi este zi de post.

În Sfânta Joi din Săptămâna patimilor se prăznuiesc patru momente importante ale iconomiei mântuirii noastre: Sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, Rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea Domnului de către Iuda. În această zi sfântă nu este bine să consumăm, ca și alimente, oțet și urzici, căci în Joia Mare, Iisus a fost bătut cu urzici și mai apoi stropit cu oțet peste răni, pentru a fi durerea și mai mare.

De asemenea, atunci când a cerut o gură de apă, Mântuitorul a primit, în schimb, tot oțet.

Rugăciunea zilei de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.