Calendar ortodox joi, 13 mai 2021. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Publicat: 13/05/2021 | 10:13

Creștinii o prăznuiesc astăzi, 13 mai, pe Sfânta Muceniţă Glicheria.

A trăit în vremea lui Antonin Pius (138-161), împărat paşnic, înţelept şi ponderat. Creştinii au avut totuşi de suferit persecuţii în timpul său, din cauza poporului, care manifesta puternic pentru punerea în aplicare a hotărârilor anterioare date împotriva creştinilor, şi a unor guvernatori din provinciile imperiului.

Sfânta Glicheria, împreună cu părinţii săi, venise de la Roma, unde tatăl său deţinuse funcţia de proconsul, în cetatea Trianopole, din Tracia. Aici a mărturisit credinţa în Hristos, în primul an al împăratului Antonin. Sfânta Glicheria a mers în faţa autorităţilor din Trianopole şi într-o adunare publică a mărturisit că este creştină.

Îndemnată să-i aducă ofrande lui Zeus, Sfânta Glicheria a dărâmat idolul. A fost prinsă şi supusă la chinuri, apoi a fost întemniţată. În cele din urmă a fost aruncată la fiare, în amfiteatru, unde şi-a sfârşit mucenicia.

Troparul Sfintei Mucenițe Glicheria

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Sursă foto: doxologia.ro