Calendar ortodox duminică, 9 mai 2021. Paștele Blajinilor sau Duminica Tomii

Publicat: 09/05/2021 | 10:06

Prima duminică de după Paște, creștinii prăznuiesc Duminica Tomii. Deși, în general, în prima luni de după Paște oamenii prăznuiesc Paștele Morților sau  Paștele Blajinilor, creștinii preferă să meargă la cimitir pentru a-și pomeni morții în Duminica Tomii. 

În Duminica Tomii, Iisus Hristos s-a arătat apostolilor, printre care și lui Toma, cel care se îndoia de faptul că mântuitorul va învia. În Duminica Morții creștinii vopsesc, din nou, ouă roșii și apoi merg la cimitir pentru a pomenii morții.

Tot de Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber.Acesta este momentul în care, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.

Blajinii reprezintă oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt anunțați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Pentru că durează o săptămână până ce acestea ajung la ei, se va sărbători Paștele cu o săptămână întârziere.

Sursă foto: ortodoxia.me