Calendar ortodox, 17 aprilie 2021. Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, Episcop al Persiei

Publicat: 17/04/2021 | 11:18

Astăzi, în cea de-a şaptesprezecea zi din aprilie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, care a fost Episcop al Persiei. El a fost chinuit şi omorât în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de regele persan Şapor.

7 aprilie 2021 – Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, Episcop al Persiei

Sfântul Simeon, episcop al cetăţilor persane Ctesifon şi Salic, a fost acuzat în fața autorităţilor că este vrăjmaş al regelui şi prieten al împăratului roman. Ulterior, a fost reţinut şi adus înaintea regelui, împreună cu doi preoţi, Avdelae şi Anania, potrivit Agerpres.

Legat cu lanţuri de fier, Sfântul Simeon nu numai că nu s-a înfricoşat de mânia acestuia, dar nici nu i s-a închinat. Întrebat fiind pentru ce nu se închină celui căruia de atâtea alte ori i s-a închinat, Sfântul Simeon a răspuns: “Mai înainte n-am fost adus la tine astfel, precum sunt adus acum şi mă închinam, dând vrednică cinste împărăţiei tale. Iar acum, de vreme ce sunt adus ca să mă lepăd de Dumnezeul meu şi să mă depărtez de credinţa mea, de aceea nu mi se cade să mă închin ţie, fiindcă eşti vrăjmaş al Dumnezeului meu!” – Vieţile Sfinţilor.

Sfântul Simeon, preoții Avdelae şi Anania, dar și mulţi alţi creştini au fost ucişi prin tăierea capului.

Descoperă și: Când pică Paștele în 2021! Creștinii ortodocși nu vor sărbători Învierea Domnului în aceeași zi cu cei catolici

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Glasul al 4-lea: Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei şi al Sfântului Ierarh Acachie, Episcopul Melitinei

Glasul al 2-lea: Ca un soare a răsărit nouă credincioşilor sfântă pomenirea voastră, pe care astăzi o săvârşim, Preaînţeleptilor, Sfinţiţilor Simeon şi Acachie, strigând: rugaţi pentru noi pe Cel Singur şi Iubitor de oameni.

Sursa foto: captură video YouTube / Trinitas TV