Calendar ortodox, 16 aprilie. Ce sfinți sunt prăznuiți astăzi?

Publicat: 16/04/2021 | 07:36

Astăzi, creștinii le prăznuiesc pe Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina. Fecioarele au refuzat să se închine idolilor mărturisind cu tărie credința lor în Hristos, fapt pentru care au fost trimise în închisoare. 

În vremea în care împăratul Dioclețian a poruncit uciderea părintelui Hrisogon, Dumnezeu i-a arătat în vis lui Zoii, un preot în vârstă, locul în care se va afla trupul neînsuflețit al părintelui. Bătrânul a luat trupul lui Hrisogon și l-a înmormântat așa cum era obiceiul. . După o lună, Sfântul Hrisogon i se arată în vis lui Zoii, descoperindu-i ca peste nouă zile cele trei surori fecioare vor primi moarte martirică și că odata cu ele va muri și el.

Nouă zile mai târziu bătrânul Zoii s-a stins din viață, iar cele trei surori au fost aduse în fața împăratului. Pentru că au refuzat să se închine idolilor și au mărturisit credința în Hristos, au fost trimise la închisoare. Au fost torturate iar ulterior, cele două surori mai mari au fost arse de vii. Irina a fost lăsată în viață pentru a fi necinstită de soldați. Îngerul Domnului a păzit-o pe Sfânta Irina și a dus-o pe un deal, dar a fost ucisă cu arcul.

Sfânta Anastasia, care fusese și ea înștiințată în vis, în urmă cu nouă zile cu privire la moartea fecioarelor, a adunat trupurile acestora și le-a îngropat cu cinste. Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina au primit moarte martirica la anul 304.

Tropar

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Sursă foto: a1.ro