Calendar ortodox, 15 aprilie 2021. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi?

Publicat: 15/04/2021 | 07:14

Astăzi, 15 aprilie, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim. Cei trei au făcut parte dintre cei șaptezeci de apostoli aleși de Mântuitorul Iisus Hristos. 

Sfântul Apostol Aristarh a fost arestat în Efes, împreuna cu Gaius, de mulțimea care se ridicase împotriva lui Pavel. Sfantul Apostol Pavel le scrie colosenilor: “Vă îmbrățișeaza Aristarh, cel întemnițat împreună cu mine” .

Sfântul Apostol Pud era din Roma. iar Sfântul Apostol Pavel îl pomenește o dată în Epistola către Timotei. La început, casa lui Pud a fost un liman al celor mai de frunte apostoli, iar mai târziu ea a devenit un locaș de închinare, numită Biserica Pastorilor.

Sfântul Apostol Trofim, potrivit Faptelor Apostolilor, era originar din Asia. Acesta l-a însoțit pe Apostol în călătoriile lui. În Epistola a doua către Timotei Sfântul Apostol Pavel afirma: “Pe Trofim l-am lăsat în Milet, fiind bolnav “.

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim au murit prin decapitare, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, în timpul persecuției lui Nero.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului mucenic Crescent cel din Mira Lichiei;

– Sfintelor mucenițe Vasilisa și Anastasia;

– Preacuviosului Leonid episcopul Atenei;

– Sfinților mucenici Teodor preotul și Pavsolipic.

Sursă foto: doxologia.ro