Calendar creștin ortodox, 18 aprilie 2021. Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul

Publicat: 18/04/2021 | 10:16

Astăzi, în a optsprezecea zi din aprilie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul preacuviosul părintele nostru Ioan, ucenicul sfântului Grigorie Decapolitul. Potrivit regulilor impuse de Biserica Ortodoxă Română (BOR), azi este dezlegare la ulei și vin. Și, desigur, pentru că ne aflăm încă în Postul Paștelui, nu se fac nunți în această zi.

Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul

Acest sfânt L-a iubit pe Iisus Hristos încă din copilărie și, de la o vârstă fragedă, el a intrat ucenic la Sfântul Grigorie, iar dânsul l-a tuns la viaţa monahicească. I-a urmat întocmai învăţătorului său cu mare smerenie şi sârguinţă spre tot lucrul bun încât mare bucurie era pentru sfântul Grigoerie un aşa ucenic ascultător şi-i aducea savă Lui Dumnezeu pentru asta.

În timpul ereziei iconoclaste dezlănţuite de împăratul Leon Armeanul şi a prigoanei dezlănţuite de acesta împortiva bisericii Lui Hristos, cuviosul Ioan i-a urmat lui Grigorie în Bizanţ împreună cu Sfântul Iosif scriitorul de imnuri. Ei au umblat prin cetate sprijinind şi încurajând drept-credincioşii în faţa ereticilor.

Iosif a fost trimis la Roma pentru a obţine sprijinul Papei dar nu a ajuns acolo fiind capturat şi întemniţat în insula Creta. Cu voia lui Dumnezeu a scăpat din închisoare şi s-a întors în Bizanţ unde a trecut la Domnul ca să-şi ia plata pentru ostenelile şi nevoinţele sale. A fost înmormântat cu cinste de către Sfântul Iosif chiar alătru de părintele şi învăţătorul său Grigorie. După aceea Cuviosul Iosif s-a mutat lângă biserica Sfântului Ioan Gură de Aur, afară din cetate unde a ridicat o biserică în cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, şi acolo a adus cu cinste moaştele Sfinţilor Grigorie Decapolitul şi pe cele ale bunului său ucenic Ioan.

 

Vezi și: Prognoza meteo pentru duminică, 18 aprilie 2021. Cum va fi vremea în București, potrivit anunțului făcut de meteorologi

Sursa foto: captură video YouTube / Trinitas