Bulgaria ar putea expulza doi oficiali ruşi suspecţi de spionaj

Publicat: 24/01/2020 | 19:50

Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva, a declarat vineri că Bulgaria ar putea expulza doi oficiali ruși suspecți de spionaj.

”Am primit scrisori de la procurori cu aceste acuzații. Vom lua măsurile pe care suntem obligați să le luăm și cel mai probabil îi vom declara pe suspecți >”, a declarat Ekaterina Zaharieva, adăugând că va convoca ambasadorul rus la Sofia pentru discuții.

Ambasadorul Rusiei a declarat că a primit o înștiințare în acest sens: ”Nu a fost prezentată nicio dovadă care să confirme activitățile lor incompatibile cu statutul lor. Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri de îngrijire”.

Procurorul șef bulgar, Ivan Geshev, a confirmat că a început o anchetă a celor diplomați ruși acuzați de spionaj, Dmitri Mikhailovich Yaroshenko și Alexander Khvatov, potrivit gandul.info.

L-a informat pe Ministrul Afacerilor Externe cu privire la culegerea de probe privind activitățile de spionaj desfășurate de doi resortisanți străini cu imunitate diplomatică pe teritoriul țării”, a declarat Parchetul General într-o declarație pe site-ul oficial.

Procurorii au informat că un prim-secretar din cadrul departamentului consular al Ambasadei Rusiei a avut activități de spionaj încă din 2017, încercând să colecteze informații despre procesul electoral din Bulgaria. Un al doilea diplomat spiona sectorul energetic al statului membru UE și măsurile de securitate energetică încă din octombrie 2018. Bulgaria a expulzat în ultima perioadă mai multi ruși acuzați de spionaj.