Belgia începe campania de vaccinare anti-Covid în ianuarie! Imunizarea va fi gratuită și voluntară

Publicat: 07/12/2020 | 15:06

Belgia începe campania de vaccinare anti-COVID. Aceasta va fi demarată la începutul lunii ianuarie a anului viitor și se desfășura în trei etape. Cei care își doresc să se vaccinez vor putea face acest lucru gratuit.

Premierul Alexander de Croo a declarat că distribuția vaccinului va începe pe 5 ianuarie, stabilindu-se  șase grupuri, vaccinate pe trei faze, în ordinea priorității. Imunizarea pentru belgieni va fi gratuită și voluntară. Belgia va folosi cinci vaccinuri diferite și 22 de milioane de doze, conform planurilor detaliate prezentate, joia trecută, de Ministerul Sănătății din această țară, informează Politico. (CITEȘTE ȘI: MAREA BRITANIE, PRIMA ȚARĂ DIN LUME CARE A AUTORIZAT FOLOSIREA VACCINULUI DEZVOLTAT DE PFIZER ŞI BIONTECH. PRIMELE VACCINĂRI VOR FI EFECTUATE MARŢI)

Vaccinurile care vor fi distribuite în Belgia sunt dezvoltate de AstraZeneca / Oxford, Johnson & Johnson, Pfizer / BioNTech, CureVac și Moderna. Deși vaccinarea începe în luna ianuarie, Dirk Ramaeckers, șeful grupului de lucru pentru vaccinare, a avertizat că este probabil ca majoritatea cetățenilor să nu primească vaccinul anti-COVID înainte de vara anului viitor.

Trei faze de vaccinare

Vaccinarea belgienilor se va efectua în trei faze. În prima fază, o cantitate limitată de vaccinuri va fi disponibilă rezidenților și personalului din domeniul sănătății. 600.000 de doze de vaccin Pfizer / BioNTech vor ajunge la 300.000 de persoane, deoarece sunt necesare două doze per persoană. (VEZI ȘI: REGULI SANITARE CIUDATE ÎN BELGIA. LA PETRECERE, DOAR UN INVITAT ARE VOIE LA TOALETĂ)

În cea de-a doua fază, când vor fi pregătite mai multe vaccinuri cu cerințe de depozitare mai ușoare, vor fi imunizate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, pacienți cu risc între 45 și 65 de ani și persoanele cu funcții sociale și / sau economice esențiale.

Ultima fază a planului, care vizează alți pacienți cu risc și restul populației adulte, va începe atunci când în Belgia va fi disponibilă o cantitate suficientă de vaccinuri.