Băuturi delicioase de iarnă, perfecte pentru masa de Crăciun

Publicat: 17/12/2020 | 13:06

Sărbătorile de iarnă se apropie şi, o dată cu ele, bucuria Crăciunului ne învăluie pe toţi. Chiar dacă urmează această perioadă aglomerată – cadouri, curăţenie în casă și cumpărături, masa de Crăciun este una dintre clipele în care suntem alături de familie, trup şi suflet.

Pentru momentele în care doar ascultăm sau povestim amintiri din anii ce-au trecut, am pregătit o listă cu 5 băuturi delicioase de iarnă, potrivite pentru fiecare.

Vin fiert

Deschidem lista cu tradiţionala băutură de iarnă pe care o poți savura atât la restaurantele din apropierea pârtiilor de schi, cât şi acasă.
Ingrediente
1 sticlă de vin roșu de 750 ml;
1 portocală, feliată rondele;
6 cuișoare;
3 bețișoare de scorțișoară;
3 steluţe de anason;
50 g miere;
100 ml coniac.
Într-o cratiță medie, toarnă vinul roşu, pe care îl fierbi la foc mediu, adăugând jumătate de portocală, cuişoarele, 1 băț de scorţişoară, anasonul, mierea şi, la final, coniacul. Fierbe uşor la foc mic timp de 10 minute. Se serveşte cald şi se ornează cu rondele de portocală şi batoane de scorţişoară.

Pentru a menţine temperatura constantă a vinului să ştii că poți folosi boilere, nişte echipamente utile pe care le poţi folosi la prepararea şi menţinerea băuturilor calde, conform specialiștilor.

Ciocolată caldă de casă

Crăciunul acesta răsfață-te cu o ciocolată caldă de casă. Se prepară în doar 10 minute şi este perfectă pentru copiii de toate vârstele.
Ingrediente
250 ml lapte;
1 lingură de cacao;
1-2 linguri zahăr brun;
25 g ciocolată neagră sau simplă;
1 lingură frişcă.
Încălzește laptele şi apoi adaugă cacao, zahăr și ciocolată. Amestecă până la fierbere. Preparatul este gata când ciocolata s-a topit și pudra de cacao s-a dizolvat.
Pentru servire, toarnă într-o cană, apoi adaugă frişcă şi ciocolată rasă sau un baton de scorţişoară.

Whiskey Sour

Acest cocktail clasic primeşte eticheta de cocktail festiv datorită sucului de portocale. Este perfect pentru toate petrecerile de Crăciun.
Ingrediente
gheață zdrobită;
50 ml whiskey;
1 lingură suc proaspăt de lămâie;
1 lingură suc de portocale proaspăt;
1 jumătate de lingură sirop de zahăr;
2 felii de portocale.
Umple un pahar cu gheață zdrobită. Pune whiskey-ul într-un shaker cu sucul de lămâie, cel de portocale și siropul de zahăr. Se agită, se toarnă în pahar şi se serveşte cu o felie de portocală.

Cocktail Cosmopolitan

Cu un gust dulce acrişor, cocktail-ul Cosmopolitan este pe lista celor mai apreciate băuturi din lume, în special în rândul femeilor.
Ingrediente
40 ml votcă;
20 ml triplu sec;
20 ml suc de merișoare;
20 ml suc proaspăt de lime;
cuburi de gheață;
1 felie de portocală.
Adaugă într-un shaker câteva cuburi de gheaţă, împreună cu votcă, triplu sec şi sucurile de merişoare şi lime. Agită timp de 2 minute şi serveşte într-un pahar cu picior, ornat cu o felie de portocală.

Bellini

Inventat în faimosul Harry’s Bar din Veneţia, Bellini este o combinație simplă de Prosecco şi piure de piersică, fiind un cocktail potrivit pentru discuţiile dinainte de cină.
Ingrediente
1 sticlă Prosecco;
500 ml piure sau nectar de piersici.
Pune într-un pahar 1/3 piure de piersici şi completează încet cu Prosecco.