Bătrânii din Iași, sub teroare. Fostă asistentă de la Socola: „Ne este teamă că vom muri pe capăt”

Publicat: 31/03/2020 | 17:22

Pentru că îi era frică de coronavirus, o fostă asistentă a Institutului de Psihiatrie „Socola”, a fost surprinsă de camerele de luat vederi, pe străzile din Iași, într-o ipostază care a emoționat pe toată lumea.

Femeia, diagnosticată de nouă ani cu diabet, văduvă, cu copiii plecați în străinătate, hoinărea pe străzile orașului pentru a căuta o soluție de a ajunge la spital, pentru a-și procura insulina. Mai avea tratament doar pentru câteva zile, scrie BZI.ro.

Paralizată de frică

Lucica Cehan are 63 de ani și pentru că toți cei patru copii ai săi sunt plecați din țară, iar soțul ei a murit, pandemia provocată de noul coronavirus a prins-o mai singură și mai speriată ca niciodată.

„Mă duc la spital, am programare la ora 16:00, pentru a mă întâlni cu medicul să-mi mai prescrie medicamentația. Ies din casă o dată pe săptămână. Sunt speriată, nu știu ce să fac, nu știu dacă să merg cu tramvaiul sau cu taxiul.

Mai am insulină doar pentru câteva zile și trebuie să ajung de urgență la medic. Sunt singură și dacă Doamne ferește! pățesc ceva, nu e nimeni care să mă ajute. Toți copiii sunt plecați”, spune Lucica cu lacrimi în ochi.

Își menajează familia

Chiar dacă se simte mai singură ca niciodată, femeia nu-și permite să ceară copiilor să se întoarcă acasă. Face tot posibilul să-i menajeze și să nu le spună prea mult despre felul în care se simte.

„De când mă știu nu am văzut așa ceva. Ne temem pentru viețile noastre, mai ales noi, cei dependenți de medicamente. Ne temem că vom rămâne fără și vom muri pe capete.

De exemplu, eu nu am fost înștiințată despre felul în care îmi voi primi de acum medicamentația, iar viața mea depinde de insulină”, spune Lucica.

Spitalul de boli infecțioase nu mai internează

Începând de marți, Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu va mai interna pacienţii suspecţi de COVID-19. Concret, în cadrul Spitalului vor fi internaţi doar pacienţii confirmaţi cu coronavirus. Aceștia vor ajunge la Spitalul CFR Iaşi.