Unul dintre cele nostime procese din România. Cum au judecat magistrații o bătaie între un cal și o iapă. Verdictul e surprinzător!

Publicat: 12/04/2021 | 08:53

Judecătorii din Iași au avut parte, recent, de un proces mai puțin obișnuit. Un bărbat a cerut despăgubiri după ce iapa lui a fost agresată de calul vecinilor și a câștigat.

Reclamantul a solicitat ca proprietarii calului să fie obligați la plata sumei de 600 de lei, reprezentând contravaloarea despăgubirilor produse iepei sale.

„Instanța admite cererea formulată de reclamantul Ionel Ajităriței în contradictoriu cu pârâții Gabriela Jorovâț-Bodron și Ioan Bodron, având ca obiect răspundere civilă delictuală.

Obligă pârâții, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 600 de lei, reprezentând contravaloarea despăgubirilor civile, precum și la plata cheltuielilor de judecată, în sumă de 567 de lei”, au afirmat judecătorii ieșeni.

Decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Dar cum s-a întâmplat totul

Întreaga întâmplare a fost povestită chiar de Ionel Ajităriței, propritarul iepei „avariate”. „Sunt proprietarul unei iepe, pe care o priponesc zilnic pe imașul comunal, loc în care pășunează și armăsarul pârâților.

Pe 17 mai 2020, în jurul prânzului, am mers să adăp iapa și am observat că armăsarul pârâților era liber, având funia de pripon ruptă și agresând alte iepe, care erau priponite.

Calul pârâților a mai fost găsit dezlegat și anterior, motiv pentru care atât eu, cât și alți consăteni le-am atras atenția pârâților asupra acestui fapt. Pârâții au recunoscut acest aspect, însă au afirmat că nu pot lua calul acasă deoarece acesta este agresiv și nu îl pot prinde. Doar fiul lor îl putea prinde, dar acesta se afla la locul de muncă”, a povestit proprietarul iepei, citat de BZI.

A făcut și o plângere la Poliție

Mai mult, Ionel Ajităriței a mai relatat că, în seara aceleiași zile, soția sa a mers pentru a adăpa și muta iapa, care urma să înnopteze în alt loc.

„În momentul în care a ajuns la iapa noastră, soția mea a observat că armăsarul pârâților avea priponul rupt și încolăcit de priponul calului nostru.

Iapa avea urme de agresiune de la armăsarul pârâților. Am mers la medicul veterinar, care s-a prezentat la fața locului și a văzut cele care s-au petrecut.

Ulterior, acesta a prescris un tratament pentru vindecarea calului reclamantului, în cuantum de 600 de lei. Până în momentul introducerii acțiunii, iapa noastră nu era vindecată complet”, mai spus Ionel Ajităriței, potrivit aceleiași surse.