BAC 2020. Când se afişează rezultatele la Bacalaureat. Schimbarea istorică făcută de Ministerul Educaţiei

Publicat: 29/06/2020 | 08:41

Epidemia de coronavirus a adus schimbări majore în ceea ce privește desfășurarea examenului de Bacalaureat din acest an. Această sesiune s-a desfășurat în condiții speciale, impuse pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Pe lângă schimbările determinate de coronavirus, la examenul din acest an a mai fost înregistrată o premieră, s-a schimbat modul de afișare a rezultatelor.

Rezultatele la  Bacalaureat 2020 vor fi afișate pe data de 30 iunie la avizierele liceelor și pe edu.ro, însă nu se va respecta procedura din anii anteriori. În acest an, notele obținute de elevi vor fi anonimizate, respectând modelul notelor înlocuite prin codul unic al candidatului de la Evaluarea Națională. Astfel, fiecare candidat va primit anterior afișării rezultatelor un cod specific. Doar acest cod unic, va fi tipărit pe liste, cu nota și media generală, fără afișarea numelui titularului.

Această nouă măsură a fost luată de Ministerul Educaţiei, care vrea să respecte prevederile europene în materie de protecţie a datelor personale. (CITEȘTE ȘI: CELE MAI TARI PERLE DE LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ DE LA BACALAUREAT. ELEVII S-AU FĂCUT DE RÂS ŞI ÎN 2020)

„Am ales să anonimizăm numele și prenumele copilului pentru că avem o solicitare din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu caracter Personal și într-adevăr, trebuia să respectăm regulamentul Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Luminiţa Barcari.

Depunerea contestațiilor la Bacalaureat 2020

După afișarea rezultatelor inițiale, în data de 30 iunie, elevii pot depune contestațiile în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00 și pe 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Contestațiile pot fi depuse sau transmise și prin mijloace electronice. (VEZI ȘI: LUDOVIC ORBAN, DESPRE EXAMENUL DE BACALAUREAT! SESIUNE SPECIALĂ ÎN IULIE PENTRU ELEVII CU TEMPERATURĂ MARE SAU ALTE PROBLEME DE SĂNĂTATE)

Candidații sunt obligați să completează, semnează și să depun sau să transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale, în urma contestațiilor vor fi făcute publice în data de 5 iulie.