Avorturile, interzise sau nu pe timp de pandemie? Ministrul Sănătăţii a făcut anunţul oficial

Publicat: 10/04/2020 | 17:55

Nelu Tătaru, ministrul Sănătățiii, a declarat că în perioada de pandemie drepturile femeilor se vor respecta, cu toate că în acest moment niciu spital de stat un mai face întreruperi de sarcină.

Totodată, liderul Societății de Obstretică și Ginecologie a declarat că „nimeni nu poate obliga o femeie să nască.” Clinicile publice și private nu vor mai efectua pe timp de pandemie avorturile la cerere.

„Nimeni nu poate obliga o femeie să nască. Și e normal să avem grijă ca prevederile din Starea de Urgență să nu fie interpretate de medici «mai catolici decât Papa» ca impunând restricții suplimentare femeilor”.

Declarațiile lui Tătaru

Pe același subiect, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că „noi ne angajăm să respectăm dreptul femeilor, nimeni nu le va obliga să nască fără voia lor și fiecare situație va fi analizată de la caz la caz.

Sigur că femeia care va dori să facă întreruperea de sarcină va semna că știe care sunt riscurile în perioada COVID-19, ne străduim să fie cât mai mici, pentru că e doar o internare de zi, de dimineață până seara”, a declarat Nelu Tătaru.

Efectul tragic al pandemiei

Legislația în vigoare permite avortul unei sarcini aflată în primele 14 săptămâni. Totuși Codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor permite medicilor să refuze să efectueze această procedură medicală.

Chiuretajul poate deveni periculos și pentru mama care dorește scăparea de o sarcină nedorită. Discrepanța dintre „este permis” și „putem efectua” devine astăzi o realitate  care va schimba viețile multor femei. O mulțime de femei care ar fi apelat la avort o să devină mame chiar dacă nu își doresc asta.

În această perioadă de pandemie, potrivit Constituției României, drepturile omului devin suspendate excepție făcând cel la viață și interzicerea torturii.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat pentru Libertatea că „problema femeilor este serioasă și o tratăm ca atare.” Acesta a negat că Ordinul semnat marți de Raed Arafat pe care și el l-a semnat, avorturile vor deveni neurgente, așadar interzise. Totul va fi analizat de către medic, la cererea pacientei.”

Conform Libertatea care a sunat la mai multe clinici din capitală verificând ipoteza, nicio clinică nu a acceptat. Astfel avortul la cerere în această perioadă nu este posibil în niciun spital din capitală.