Avertizarea specialiștilor! Un nor toxic va ajunge deasupra României

Publicat: 28/02/2021 | 14:06

Meteorologii anunță că un fenomen bizar ce s-ar putea abate asupra României. Este vorba despre un nor toxic, ce a ajuns în atmosferă după erupțiile Vulcanului Etna, de săptămâna trecută. Norul ar putea ajunge deasupra României și poate afecta calitatea aerului și nu numai.

Seara trecută, un fenomen atipic pentru această perioadă a lovit Capitala, o furtună cu grindină, iar specialiștii avertizează că un alt fenomen bizar se apropie. Din cauza erupțiilor vulcanului Etna de săptămâna trecută, în atmosferă a ajuns un nor de dioxid de sulf. Acest nor toxic ar putea ajunge deasupra României. (CITEȘTE ȘI: VREMEA SE RĂCEȘTE BRUSC! AVERTISMENTUL METEOROLOGILOR: ”VOM AVEA UN ÎNCEPUT DE MARTIE CU UN ASPECT DE IARNĂ”)

Din cauza precipitațiilor din ultima perioadă, specialiștii vin cu avertizări potrivit cărora norul toxic în contact cu precipitațiile poate să determine precipitații acide. Se pare că norul toxic conține dioxid de sulf, care este un compus chimiz sub formă de gaz, incolor și iritant al mucoaselor. Gazul este toxic, se dizolvă în apă, formând acid sulfuros.

Nor toxic peste România

Potrivit specialiștilor trebuie să ne ferim de aceste ploi acide. Mai exact, dioxidul de sulf  din norul toxic este produs prin arderea materialelor fosile ce conțin cca. 4% sulf, ca petrolul și cărbunele. Aceste procese duc la poluarea intensă a mediului, fiind cauza ploilor acide.

La om, intoxicația cu dioxid de sulf produce dureri de cap, stare de ebrietate, vărsături (emeză) și amețeală. În concentrații mai mari, gazul produce leziuni a mucoaselor căilor respiratorii, iar la nivel celular produce schimbări ale acizilor nucleici.