Avertizare meteo de la ANM! Coduri galben și portocaliu de ploi și furtuni în toată țara

Publicat: 13/06/2020 | 11:56

Vești îngrijorătoare vin de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) care a emis un cod portocaliu de furtuni și ploi valabil de sâmbătă, ora 15.00, până duminică, ora 02.00, în peste jumătate din țară. Mai mult, ANM anunță și un cod galben pentru intervalul sâmbătă, ora 11.00 – marți ora 10.00, în cea mai mare parte a României.

Potrivit anunțului făcut de ANM, codului portocaliu este valabil în după-amiaza zilei de sâmbătă (13 iunie) și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică (13/14 iunie), în Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, local în Muntenia și zonele de munte, unde vor fi perioade cu averse torențiale, grindină de dimensiuni medii și mari, vijelii, intensificări puternice ale vântului, ce va sufla în rafale de peste 70-80 km/h și frecvente descărcări electrice.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. (CITEȘTE ȘI: FURTUNA A FĂCUT RAVAGII ÎN BUCUREȘTI! MAI MULTE STRĂZI AU FOST INUNDATE, IAR ȘOFERII AU ÎNTÂMPINAT PROBLEME | VIDEO)

Cod galben în aproape toată țara

Prognoza ANM, menționează și un cod galben, ce se întinde în cea mai mare parte a țării. Astfel, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se vor manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Iar, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp. (VEZI ȘI: AVERTIZARE METEO DE LA ANM: COD GALBEN! ZONELE AFECTATE + PROGNOZA PENTRU BUCUREȘTI)

În cursul săptămânii viitoare gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării, mai notează meteorologii.