Avertismentul unui medic de la ATI: „În două săptămâni ne lovește un adevărat tsunami epidemiologic!”

Publicat: 23/03/2020 | 18:52

Adi Nicula, medic la Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” din Făgăraș, a declarat, pentru GÂNDUL LIVE, că epidemia de coronavirus va exploda în următoarele săptămâni și trebuie să luăm URGENT măsurile de rigoare.

„Cred că au fost atât de multe semnale cu progresia aceasta teribilă încât ne puteam da seama care va fi impactul în țara noastră. Din păcate cred că suntem reactivi, exemplu Colectiv, așteptăm să luăm o măsură la un eveniment, pe care puteam să-l anticipăm.

În cele 2 săptămâni tampon, până la adevărata epidemie, puteam să luăm mai multe măsuri. E dramatic, pentru că de aici a plecat furia textului, știm că avem 1.200 de ventilatoare, în Italia sunt sute de morți zilnic. Starea e una extremă, mulți vor trebui intubați. Să vezi un om care încearcă să tragă aer… În lipsa ventilatoarelor decesul e peste 90% posibil!

Inițial multe informații au venit că ne putem referi mai mult la vârstinici. Lucrurile se nuanțează, nu poți spune că o grupă de vârstă e mai protejată. Nu ne putem juca. Oricine poate să dezvolte o formă SEVERĂ de boală! Eu aș fi creat un comandament, aș fi dat mai repede starea de urgență, aș fi închis granițele, aș fi luat măsuri drastice pentru deplasarea pe stradă, ca la italieni, numai cu bonul fiscal la magazin, o oră, să îți iei alimente. În două săptămâni o să ne lovească un tsunami epidemiologic!

S-au creat comandamente la nivelul fiecărui spital, un plan, unde putem interna. Suntem pregătiți, dar desigur vorbim de alocarea unui ventilator, din cele TREI, am face față la maxim 4 cazuri, altfel trimitem la Brașov. Nu avem o directivă, un plan, cred că planul de comunicare al Ministerului e foarte foarte prost. Ai nevoie de o echipă, să fii MANAGER, nu MINISTRU!”, a declarat Adi Nicula la Gândul Live.