Avertismentul teribil al unui oficial ONU: “Milioane de oameni vor muri, dacă…”

Publicat: 20/03/2020 | 08:59

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, avertizează asupra pericolul iminent pe care noul coronavirus îl poate avea asupra populației globului.

Oficialul este de părere că dacă guvernele nu vor intensifica eforturile pentru a controla răspândirea și a coordona răspunsurile coronavirusul va face ravagii.

„Ne aflăm într-o situație fără precedent, iar regulile normale nu se mai aplică”, a spus Guterres într-o sesiune de întrebări și răspunsuri transmise în direct. „Nu putem recurge la instrumentele obișnuite în vremuri atât de neobișnuite. Creativitatea răspunsului trebuie să corespundă naturii unice a crizei, iar amploarea răspunsului trebuie să se potrivească cu scara ei. Lumea noastră se confruntă cu un inamic comun. Suntem în război cu un virus.”, transmite Aa.com.

Comunitațile vulnerabile sunt în pericol

Totodată, Guterres susține că dacă virusul se răspândește ca „ca focul sălbatic”, a spus Guterres, milioane de oameni vor fi uciși, în special cei din comunitățile cele mai vulnerabile.

„Trebuie să ne îndepărtăm imediat de situația în care fiecare țară își asumă propriile strategii către una care să asigure, în deplină transparență, un răspuns global coordonat, inclusiv să ajute țările care sunt mai puțin pregătite să facă față crizei. Guvernele trebuie să ofere cel mai puternic sprijin la efortul multilateral de combatere a virusului condus de Organizația Mondială a Sănătății ale cărui apeluri trebuie îndeplinite pe deplin.”

Guterres a cerut mai ales națiunilor G20 să preia conducerea și a avertizat că o recesiune globală cauzată de pandemie este „aproape”.

În prezent, la nivel global sunt confirmate peste 235.000 de infecții coronavirus confirmate la nivel mondial, inclusiv 9.785 de decese, conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland.