Avertisment OMS. Coronavirusul a putea migra din Europa. Zeci de mii de oameni ar putea muri

Publicat: 17/04/2020 | 15:56

Organizația Mondială a Sănătății atenționează că Africa ar putea deveni într-un timp foarte scurt principalul focar de coronavirus din lume. Pe continent s-a înregistrat o creștere accentuată a cazurilor săptămâna trecută.

Până în prezent, au fost raportate 1.000 de decese și peste 18.000 de infecții în Africa. Deși aceste cifre sunt mult mai mici decât cele observate în unele părți din Europa și SUA.

OMS transmite că virusul pare să se răspândească și dincolo de capitalele africane. De asemenea, a remarcat că pe continent nu sunt suficiente ventilatoare pentru a face față unei pandemii.

Mesajul reprezentantului continentului Africa

Medicul Matshidiso Moeti, responsabilul OMS pentru întreg continentul african, a declarat pentru BBC că OMS a observat deja o răspândire a virusului în capitalele unor ţări precum Africa de Sud, Nigeria, Camerun şi Ghana.

Potrivit lui Mpeti, organizația s-a concentrat mai mult pe prevenire, deoarece țările africane nu au capacitatea de a trata mulți pacienți cu coronavirus.

„Vrem să minimizăm impactul şi proporţiile, pentru că spitalele din Africa nu sunt pregătite pentru a face faţă unei pandemii. Există probleme mari în privinţa numărului de ventilatoare şi de paturi ATI. Problema ventilatoarelor este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă țările”, a spus Matshidiso Moeti.

Zonele supraaglomerate, cele mai periculos

Africa nu stă bine nici la capitolul echipamente medicale. Pentru pacienții bolnavi de critică cu Covid-19, accesul la un ventilator ar putea fi o problemă de viață sau de moarte.

De altfel, primul deces din Africa, jurnalistul Zororo Makamba, a survenit lipsei unui ventilator. Există, de asemenea, temeri că boala s-ar putea răspândi rapid în zonele supraaglomerate, unde este imposibil de practicat distanțarea socială și unde mulți nu au acces la apă curată și săpun.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa a anunțat că va extinde la un milion numărul de truse de testare a coronavirusului pentru a face față „marelui decalaj” al continentului.

Nu se fac teste

Din cauza lipsei de resurse, directorul organizației, John Nkengasong, spune că ratele de testare pe continent sunt mici. Kiturile de testare vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare pentru a sprijini capacitatea de testare a țărilor.

Dr Nkengasong a selectat cele mai populate națiuni ale continentului unde nivelul de testare a fost scăzut: Nigeria cu peste 200 de milioane de oameni a făcut 6.000 de teste, în timp ce Etiopia cu peste 100 de milioane de oameni a testat 5.000. „În următoarele trei luni sau șase luni, probabil avem nevoie de aproximativ 15 milioane de teste”, a spus el.

Până în prezent, mai mult de 17.700 de cazuri de infecție au fost confirmate în 52 de țări. Aproximativ 915 persoane au murit și peste 3.500 de persoane s-au vindecat.

Zeci de țări de pe continent au impus diferite niveluri de restricții la circulație, pentru a încetini răspândirea Covid-19. Amnesty International a avertizat însă că milioane de oameni care trăi.

Imagine de Aamir Mohd Khan de la Pixabay