Avertisment îngrijorător din partea OMS. Ce se întâmplă acum cu pandemia de coronavirus

Publicat: 23/03/2020 | 21:51

Tedros Adhanom Ghebreyesusm, președintele șeful Organizației Mondiale a Sănătății, avertizează că pandemia de „accelerează” având în vedere situația în care ne aflăm acum.

Concret, șeful OMS spune că pragul de 350.000 de infectări la nivel mondial a fost deja depășit. „A fost nevoie de 67 de zile de la primul caz raportat pentru a ajunge la 100.000 de cazuri, 11 zile pentru următoarele 100.000 de cazuri și doar patru zile pentru alte 100.000 de cazuri”, a spus Ghebreyesus la o conferință de presă, potrivit BBC.

Îndeamnă la implicare

Tedros Adhanom Ghebreyesusm spune că singura soluție de a scăpa din această criză este schimbarea traictoriei pademiei. „Nu suntem însă prizonierii statisticilor. Nu ne uităm neputincioși de pe margine.

Putem schimba traiectoria pandemiei de Covid-109. Numerele contează, pentru că nu sunt doar numere. Sunt oameni, ale căror vieți și familii au fost întoarse pe dos. Ceea ce contează cel mai mult este ceea ce facem.

Nu poți câștiga un joc doar din apărare. Trebuie să și atacăm. Faptul că le cerem oamenilor să stea acasă și luăm și alte măsuri de distanțare fizică sunt lucruri importante pentru a încetini răspândirea coronavirusului și de a câștiga timp, dar sunt măsuri defensive.

Pentru a câștiga, trebuie să atacăm coronavirusul cu tactici agresive și direcționate – testarea fiecărui caz suspect de Covid-19, izolarea și îngrijirea fiecărui caz confirmat și urmărirea și punerea în carantină a fiecărui contact direct.”

Mesajul pentru statele din G20

El a avertizat de asemenea că studiile făcute la nivel local și pe bază de observație nu vor da răspunsurile de care au nevoie medicii, în condițiile în care nu există încă un tratament specific pentru Covid-19.

„Folosirea tratamentelor testate fără dovezi corecte ar putea aduce false speranțe și chiar poate face mai mult rău decât bine. Mai mult, poate cauza o lipsă de tratamente esențiale care sunt necesare pentru tratarea altor boli. 

Acesta este motivul pentru care OMS a lansat studiul SOLIDARITY, pentru a genera dovezi clare și de calitate cât mai rapid posibil.

Cu cât mai multe țări se înscriu în acest proces și în alte studii de amploare, cu atât vom obține mai repede rezultatele și vom afla ce medicamente funcționează, pentru .a putea salva mai multe vieți”, a continuat el

El a spus că se va adresa șefilor de state și de guverne din G20, săptămâna aceasta, pentru a le cere să colaboreze pentru a stimula producția de echipamente de protecție.