Avertisment de ultimă oră din partea OMS: „Nu vom ajunge (…) la imunitatea colectivă în 2021”

Publicat: 11/01/2021 | 23:01

Deși vaccinul anti-COVID a început să fie distribuit în din ce în ce mai multe țări, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că șansele ca lumea să ajungă în imunitate colectivă contra COVID-19 în 2021 sunt mici.

Informația a fost dezvăluită de responsabilul ştiinţific al OMS, Soumya Swaminathan. Specialistul a subliniat importanţa continuării aplicării măsurilor de protecţie precum distanţarea fizică, spălarea pe mâini şi purtarea măştii pentru a controla pandemia.

„Nu vom ajunge (…) la imunitatea colectivă în 2021”, a spus responsabilul OMS, în timpul unei informări de presă la Geneva, potrivit Adevărul. Mai mult, Swaminathan admiră progresele incredibile făcute de oamenii de ştiinţă care au reuşit să dezvolte nu unul, ci mai multe vaccinuri sigure şi eficace împotriva noului virus în mai puţin de un an, dar a subliniat că lupta cu pandemie este una de durată.

„Durează producţia de doze, şi nu vorbim doar de milioane, ci de miliarde”, a punctat ea, făcând apel la populaţia lumii să „aibă răbdare. Între timp, nu trebuie să uităm de măsurile de protecţie, care funcţionează”. Swaminathan a dat asigurări că vaccinurile vor ajunge în toate ţările.

România a primit a patra tranșă de vaccin

România a primit, luni, vaccinul anti-Covid de la Moderna. Centrele de vaccinare pentru etapa a doua vor fi verificate urmând ca de vineri sa înceapă imunizarea bolnavilor cronici și a românilor peste 65 de ani. Vaccinarea se face atât cu doze de la Pfizer, cât şi de la Moderna. Pentru cei care nu pot merge la centrele de imunizare, vor exista unităţi mobile.

Citește și: Este oficial! Lista completă a celor care intră în etapa a doua de vaccinare anti-COVID