Atenție, români! Raed Arafat a făcut anunțul: „15 septembrie este data”

Publicat: 04/05/2020 | 07:43

Din cauza noului coronavirus, cursurile au fost suspendate, iar dacă data de 15 mai poate aduce unele măsuri de relaxare, atunci este firesc să apară foarte multe întrebări referitoare și la redeschiderea școlilor în condiții de siguranță medicală.

Șeful DSU, Raed Araft, spune că distanțarea socială poate fi menținută cu mare greutate în școli, cu atât mai mult cu cât copiii trebuie să iasă și în pauze, neputând să rămână doar în sălile de curs. Riscul este foarte mare în cazul în care unul dintre copii ar fi asimptomatic, putându-i infecta și pe ceilalți, iar ulterior se poate ajunge în faza în care infecția cu noul coronavirus se răspândește la familiile acestora.

„E foarte greu într-o şcoală să vii să faci distanţare, să ţii cursurile şi să ţii copiii în pauze, că nu poţi să îi ţii numai în clasă, fără pauză, fără nimic, să nu interacţioneze. E suficient ca unul dintre ei să fie pozitiv asimptomatic şi toata clasa să ia şi o ducă acasă la ei. Sau să fie unul pozitiv asimptomatic pentru că de acasă de la el e cineva pozitiv şi să se ducă să o ducă la profesor sau la profesoară”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai atras atenția și asupra măsurilor care trebuie luate în școli, după reluarea cursurilor, iar educația sanitară ar trebui să fie prioritară. Și pauzele pot fi distanțate, în așa fel încât copiii să nu iasă toți, în același timp, din sălile de curs.

„Acces la apă şi săpun permanent pentru copii, educaţie sanitară în sensul igienei pentru toţi copiii. Orice copil bolnav nu intră în şcoală, orice copil bolnav care a intrat în şcoală este trimis acasă sau la medic, depinde de situaţii, febra trebuie să fie un motiv automat de a nu trimite copilul la şcoală în ziua respectivă. Poate trebuie gândit că şcolile cu număr foarte mare de copii pauzele lor să fie distanţate, să nu iasă toată lumea deodată la pauză, nu ştiu cum este sistemul, dar astea sunt lucruri de bun simţ, de distanţare şi de control a răspândirii”, mai spune Rard Arafat.

(CITEȘTE ȘI: AU ÎNCINS GRĂTARELE ÎN PĂDURE, ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS: ”SĂ VINĂ MASCAȚII! ALTFEL… NU PLECĂM”)

”Este prea riscant în faza asta…”

În principiu, școlile vor fi redeschise la 15 septembrie, acesta este decizia din momentul de față luată în calcul de autorități. Dar ea este supusă analizei și va ține cont de întreg contextul medical din perioada respectivă.

„La acest moment asta este decizia. Şi alte ţări au zis că în septembrie se reia şcoala. Dacă vedem că ceva se schimbă cu virusul, asta se analizează în preajma datei. Dar la acest moment, asta este data, asa e decizia, decizia de 15 septembrie, cred că asta e data de deschidere a şcolilor, oficială, atunci o să se deschidă şcoala. Acum e prea riscant în faza asta şi nu e doar părerea mea, e părerea tuturor” – a precizat Raed Arafat, informează digi24.ro.

(VEZI ȘI AICI: ANUNȚ DE LA ”MATEI BALȘ”: ATENȚIE CU TESTELE DE CORONAVIRUS ȘI ANTICORPI LUATE DE PE NET!)