Atenție mare! Pandemia de COVID-19 ar putea duce a o explozie a cazurilor de TBC

Publicat: 08/05/2020 | 16:54

Pandemia de coronavirus a făcut în ultima perioadă testarea pacienților pentru tuberculoză foarte dificilă. Potrivit agenției Stop TB, în jur de 3.000 de bolnavi de tuberculoză din România nu au fost diagnosticaţi, din cauza aglomerației din spitale și riscurile infectării cu nou coronavirus.

În acest context, Angeția Stop TB recomandă testarea simultană pentru Covid-19 şi tuberculoză pentru că un pacient cu TBC poate infecta până la 15 oameni în doar o clipă.

„Am văzut cu ochii noştri reducerea cazurilor diagnosticate. În România cred că este între 40 şi 50% scăderea cazurilor notificate”, a spus Lucica Diţiu, secretar general Stop TB.

Circulația restricționată, principala cauza

Specialiștii mai spun și că scăderea diagnosticării este provocată de restricţiile de circulaţie. Tuberculoza este însă o boală extrem de contagioasă şi există pericolul ca 2.500 – 3.000 de români nediagnosticaţi să îi infecteze pe cei din jurul lor, scrie Mediafax.

„Având nevoie să stea în casă, oamenii stau şi ei cu cine pot şi unde pot. Unii au şansa să fie doi inşi într-o casă, alţii sunt zece într-un apartament cu două camere sau trei.

Şi în momentul ăsta, în cazul în care ai o persoană care are tuberculoză, nu se simte bine, dar nu poate să ajungă să se diagnosticheze sau să se trateze sau care are tratament, dar şi-l întrerupe, îi infectează pe toţi ceilalţi din casă.

Conform OMS, fiecare persoană care e bolnavă şi nu e diagnosticată poate să infecteze până la 10-15 oameni într-un an”, a mai declarat secretarul general Stop TB.

Pentru a evita un dezastru pe termen lung, şefa agenţiei Stop TB propune ca, la nivel mondial, cei suspectaţi de infectare cu noul coronavirus să fie testaţi şi pentru tuberculoză. Mai ales că simptomele bolilor sunt comune.

Imagine de WikiImages de la Pixabay