Atenție mare la purtarea măștii de protecție! Virusul nu se transmite „pe gură”. Descoperirea specialiștilor

Publicat: 07/05/2020 | 14:58

Deși până acum specialiștii considerau că poarta de acces a coronavirusului este gura, cele mai recente cercetări arată că, de fapt, virusul utilizează probabil două tipuri de celule specifice din interiorul nasului pentru a intra în corpul uman.

Medicii olandezi de la Groningen University Medical Center (UMCG), împreună cu colegii lor britanici și francezi au descoperit că celulele mucusului și cilii celulari din nas conțin o mare parte din ARN-ul mesager pe care virusul îl folosește pentru a se răspândi rapid în organism. Celulele epiteliale din ochii, plămânii și intestinele noastre conțin, de asemenea, o mare parte din acest ARN.

Proteinele, folosite ca arme

Materialul ereditar stimulează producerea de proteine specifice pe care le folosește coronavirusul pentru a ataca celulele umane.

„Este pentru prima dată când aceste celule specifice din nas sunt asociate cu virusul care provoacă Covid-19”, a explicat biologul Martijn Nawijn și specialistul pulmonar Maarten van den Berge.

„Amplasarea lor pe suprafața interiorului nasului le face foarte accesibile virusului”, adaugă ei. Cercetătorii și-au publicat rezultatele în revista științifică „Nature Medicine”. Ei speră că aceste noi cunoștințe pot fi utilizate pentru a dezvolta tratamente care pot reduce transmiterea virusului, potrivit Rador.