Atenție! În China a apărut un nou tip de gripă porcină. Oamenii de știință sunt îngrijorați: „Are potențial de pandemie”

Publicat: 30/06/2020 | 07:26

O tulpină nouă de virus gripal, capabilă să se transforme în pandemie, a fost identificată de oamenii de știință în China.

Apărută recent, tupina se manifestă la porci, dar poate infecta și oamenii, spun cercetătorii citați de BBC. Specialiștii sunt îngrijorați că virusul ar suferi noi mutații, astfel încât să poată trece cu ușurință de la o persoană la alta și să se răspândească la nivel global.

Citește și: Alexandru Rafila, despre COVID-19: “Va semăna cu infecția gripală! Un număr mic de persoane va fi susceptibil să se reîmbolnăvească în fiecare an”

Are „toate caracteristicile”

Mai mult, oamenii de știință spun că noua tulpină are „toate caracteristicile” pentru a se adapta să infecteze oamenii și trebuie să fie atent monitorizată. Și pentru că este nouă, imunitatea oamenilor ar putea fi scăzută sau ar putea lipsi de tot.

O nouă tulpină gripală agresivă se numără printre principalele amenințări pe care le urmăresc specialiștii. Aceasta, în condițiile în care întreaga lume luptă acum cu actuala pandemie de coronavirus.

Este asemănătoare cu gripa porcină

În 2009 s-a produs ultima pandemie de gripă porcină, în Mexic. A fost mai puțin mortală decât se temeau inițial oamenii de știință, în mare parte pentru că mulți oameni în vârstă aveau o anumită imunitate, probabil datorită asemănării sale cu alte virusuri gripale care au circulat cu ani în urmă. Acest virus, numit A / H1N1pdm09, a fost inclus între timp în vaccinul antigripal, scrie Digi24.

Noua tulpină de gripă identificată în China este asemănătoare gripei porcine din 2009, dar cu unele mutații noi. Până în prezent, aceasta nu a reprezentat o amenințare semnificativă, dar profesorlul Kin-Chow Chang de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie și colegii săi, care au studiat-o, spun că tulpina trebuie monitorizată.

Nu rata: O catastrofă care se poate repeta. Gripa spaniolă făcea, în urmă cu 100 de ani, milioane de victime după relaxarea restricțiilor

Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele din căile respiratorii umane. Ei au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare și fermele de porci din China.

„Acum suntem distrași de coronavirus – și pe bună dreptate. Dar nu trebuie să pierdem din vedere noii viruși potențial periculoși”, a spus Kin-Chow Chang. Deși acest nou virus nu este o problemă imediată, profesorul spune că nu trebuie ignorat.

Se vor lua măsuri rapide

Conform unui studiu publicat de Academia Națională de Științe din SUA, este nevoie de măsuri rapide pentru a controla virusul la porci și pentru a-i monitoriza îndeaproape pe lucrătorii din domeniu.

James Wood, șeful Facultății de Medicină Veterinară de la Universitatea Cambridge, spune că acest studiu este „o atenționare necesară” că există în permanență pericolul apariției unor noi agenți patogeni și că animalele din ferme, cu care oamenii intră în contact mai mult decât cu cele sălbatice, pot fi o sursă pentru noi viruși cu potențial pandemic.

Imagine de Alexas_Fotos de la Pixabay