Asta e viteza uluitoare cu care COVID-19 se transmite! Graficul care care dă insomnii

Publicat: 23/04/2020 | 09:46

Iată cum se transmite virusul ucigaș COVID-19, cu o viteză uluitoare. Jurnaliștii de la The Guardian au întocmit un grafic în care este analizat modul de transmitere al virusului care a îngrozit planeta. (CITEȘTE ȘI: Alexandru Rafila, anunț important pentru români. Când și unde nu suntem obligați să purtăm mască, după data de 15 mai)

Noul coronavirus are o capacitate spectaculoasă de a se răspândi în rândul populației, dar aceasta poate fi direct infuențată de comportamentul social, arată graficele publicate de The Guardian, citat de libertatea.ro.

Nu rata: Măsuri de urgență la instanțele din București. Cum s-ar putea desfășura de acum procesele

Una dintre caracteristicile importante ale virusurilor este gradul de contagiune. Pentru măsurarea acestui grad de contagiune există un coeficient numit R0, sau rata de reproducere de bază, care ne arată câte persoane poate contamina un pacient. Rata de reproducere de bază depinde de mai mulți factori – de rata de contact dintr-o societate, de perioada în care un bolnav este contagios, astfel că R0 poate fi mai mare într-un oraș sau mai mic în altul. Primele studii realizate în Wuhan au arătat că valoarea medie a ratei de reproducere a noului coronavirus este de 2,2-2,7. Alte studii sugerează că R0 este cuprins undeva între 1,5 și 3,8. Graficele de mai jos, realizate de The Guardian, arată cum se extinde coronavirusul, la o rată de reproducere de 2,6. Practic, fiecare bolnav, marcat cu o bulină roșie, transmite virusul la alte 2-3 persoane.

La rândul lor transmit virusul la alte 2-3 persoane

Noii pacienți transmit virusul mai departe

Fiecare fază de transmitere durează între cinci și șase zile. Bilanț, după trei faze de transmitere, adică 16,5 zile: 29 de pacienți. Însă izolarea unui singur individ (marcat mai jos cu o bulină albastră) arată cum poate fi încetinită epidemia și de ce măsurile de izolare socială funcționează:

În cazul acesta, bilanțul, după trei faze de transmitere, este de 19 pacienți. De ce depinde răspândirea virusului R0 nu este singurul coeficient important. R – rata de reproducere efectivă – este cel care ia în calcul susceptibilitatea populației la infecție. Cu o valoare a R mai mare de 1 și o populație integral susceptibilă la infecție, dintr-un total de 1.000 de oameni am putea avea 1.000 de persoane infectate (marcate mai jos cu buline roșii) în 6,5 faze a câte 5-6 zile fiecare, adică 35 de zile:

Dar dacă unii oameni nu sunt susceptibili la infecție – datorită imunității obținute prin vaccinare sau dacă au fost bolnavi (marcați mai jos cu buline galbene) – sau dacă unii indivizi sunt izolați (buline albastre), atunci valoarea R scade, iar epidemia este încetinită vizibil:

Dacă valoarea R este redusă sub 1, atunci epidemia poate fi oprită, cazurile de infecție fiind reduse semnificativ:

Reducerea valorii R este necesară pentru eliberarea spitalelor copleșite de numărul mare de pacienți. Ultimul grafic arată o proiecție a numărului de morți (marcate mai jos cu buline mov) la o rată de reproducere R0 de 2,6, o rată de mortalitate de 1,4% și o rată de izolare socială de 0% într-o populație de 1.000 de persoane. Bilanț posibil: 14 decese: