Asta e greșala banală pe care românii o fac, iar amenda este de 2.500 de lei!

Publicat: 02/06/2020 | 09:41

Relaxarea restricțiilor dictate de autorități nu înseamnă că sancțiunile s-au ridicat și ele. O banală greșală te poate costa nu mai puțin de 2.500 de lei. Asta e amenda prevăzută, acum, de lege.

CITEȘTE ȘI: 2 IUNIE, ULTIMA ZI ÎN CARE ROMÂNII POT CONTESTA AMENZILE PRIMITE ÎN TIMPUL STĂRII DE URGENȚĂ | CONSILIUL LEGISLATIV: SANCȚIUNILE NU POT FI ANULATE PRIN LEGE

15 mai a fost ziua în care românii au putut ieși din case fără declarația pe proprie răspundere. Nu toare restricțiile s-au ridicat, ba chiar a fost impusă obligativitatea purtării măștilor în spații închise, birouri, magazine… Și amenzile rămân în vigoare. Cum poți fi amendat în perioada stării de alertă?

Amenzi de 2.500 de lei pentru nepurtarea măștii

Legea care a reglementat introducerea stării de alertă, ce a fost votată în Parlament, stabilește sancțiuni contravenționale cuprinse între 500-15.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor impuse de actul normativ. Iar pentru nepurtarea măștii de protecție în locurile mai sus menționate atrage, de la sine, o amendă cuprinsă între 500-2500 de lei.

Pentru nerespectarea izolării la domiciliu, românii ar putea plăti între 1000 și 5000 de lei, în timp ce participarea la mitinguri este sancționată cu amendă cuprinsă între 500 și 2500 de lei. Dacă ești prins încălcând dispozițiile autorităților și ești, implicit, amendat, poți scăpa doar cu jumătate din sumă: dacă plătești amenda în maximum 15 zile de când ai primit-o. Contravențiile și amenzile au fost introduse prin amendamente la Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Amenzi date în ultimele 24 de ore

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 148 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 138.820 de lei. (VEZI AICI: MARCEL VELA ÎI AMENINȚĂ PE CEI CARE NU POARTĂ MASCĂ ÎN SPAȚIILE ÎNCHISE CU AMENZI USTURĂTOARE. CE SPUNE MINISTRUL DESPRE CUANTUMUL PENALITĂȚILOR)

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate două infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, 55 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.