Acasă » Știri » Asistentele medicale din Iași răbufnesc! Acestea fac acuzații grave medicilor. ”Nu respectă…”

Asistentele medicale din Iași răbufnesc! Acestea fac acuzații grave medicilor. ”Nu respectă…”

De: L.N. 04/04/2020 | 10:35
Asistentele medicale din Iași răbufnesc! Acestea fac acuzații grave medicilor. ”Nu respectă...”

Asistenții medicali și infirmierele din Iași au ajuns la capătul puterilor, din cauza condițiilor de muncă, dar și a nepăsării medicilor de la Boli Infecțioase. Aceștia declară că doctorii nu-și asumă nicio responsabilitate și că se automenajează, trimițându-i mereu în saloanele pacienților fără costume de protecție pentru COVID-19.

În timp ce în alte orașe din țară, asitenții și infirmierii au demisionat din cauza lipsei enorme a echipamentelor de protecție specifice virusului COVID-19, în Iași încă puțin și urmează exemplul celorlalți, potrivit informațiilor bzi.ro. Aici însă, oamenii își plâng oful și spun că nu au nevoie de 500 de euro mărire la salariu, ci costume care să-i protejeze de noul coronavirus pentru a putea trata pacienții.

 „Mergem la război cu mâinile goale. Nu avem materiale de protecție, ne e frică pentru viețile noastre, dar vom continua lupta”, a spus una dintre asistentele din prima linie.

Iașul la acest moment este unul dintre cele mai afectate orașe din țară de noul coronavirus. Zeci de asistente rulează zilnic prin saloanele pacienților infectați cu COVID-19.

CITEȘTE ȘI: ȘEDINȚĂ DE URGENȚĂ LA MAI. Premierul Ludovic Orban, discuții cu Marcel Vela

Au vorbit, dar nimeni nu le-a auzit

Asistentele au sus lucrurilor pe nume superiorilor lor. S-au plâns că sunt ”carne de tun” în combaterea acestei boli în prima linie și asta pentru că studiile lor nu se ridică la nivelul studiilor medicilor care ”se baricadează” în cabinetul lor și le trimit pe ele la înaintare.

 „Asistenții medicali și infirmierele s-au plâns de faptul că ei intră la înaintare, iar medicii se automenajează. În România, asistentul medical nu este apreciat la adevărata lui valoare. În străinătate, asistenții medicali sunt în echipă cu medicii și, în orice problemă, lucrează ca o echipă. Din păcate, la noi, asistentul medical este primul trimis pe câmpul de luptă. Asistenții se plâng de faptul că medicii nu-și fac datoria. Ambele sunt profesii liberale, egale și toți angajații din sistemul sanitar au depus jurământul de a servi pacientul. Asistentele medicale simt că unii medici nu respectă jurământul depus la finalizarea studiilor”, spune Liliana Pintilie, președinta Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor si Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) Iași.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL OMS: Greşeala uriaşă pe care riscă să o facă toate ţările în lupta

„Luptă cu mâinile goale”

Președinta OAMGMAMR Iași povestește faptul că asistenții medicali și infirmierele își cunosc foarte bine responsabilitățile și și-ar dori să le poată îndeplini fără a le fi frică de contaminare. Acest lucru este imposibil, în condițiile în care majoritatea spitalelor se plâng că nu există materiale de protecție.

„În Iași, asistenții și infirmierele luptă cu mâinile goale. Am discutat cu persoane care m-au înștiințat de faptul că în multe situații doar medicii beneficiază de costume de protecție, iar asistenții și infirmierele sunt nevoiți să poarte costume normale. Se tem, și pe bună dreptate, pentru viețile lor. Totodată, angajații și-ar dori să poată fi testați, să se asigure că nu s-au infectat deja cu noul coronavirus. Mulți angajați ai Spitalului de Pneumoftiziologie s-au izolat de familie. De trei săptămâni nu și-au văzut copiii, părinții, soții și asta pentru că vor să-i protejeze. Nu știu dacă poartă sau nu virusul, nu sunt testați, nu sunt ascultați”, adaugă președinta OAMGMAMR.

CITEȘTE ȘI: EFECTELE #COVID-19 l Inițiativă OMS care schimbă totul. Este vorba despre utilizarea

„În alte județe sunt colegi care au demisionat”

În alte orașe, numeroși asistenți și infirmiere și-au dat demisia sau și-au luat concediu pentru a se feri de infectare cu COVID-19. La Iași, așa cum susține președinta OAMGMAMR, aceștia s-au înarmat cu răbdare și au decis să lupte cu tărie pentru combaterea virusului care atentează la mii de vieți.

„Iașul este norocos. Asistenții și infirmierele de aici și-au înțeles rolul și-l exercită cu profesionalism. În alte județe, sunt colegi care au demisionat, colegi care și-au luat concedii medicale. Din păcate, mulți dintre cei pe care îi știu sunt deja infectați, internați în spital. Să nu uităm de Suceava, unde, din cauza unei deficiențe manageriale, extrem de multe cadre medicale au fost infectate. De asemenea, ancheta epidemiologică a fost deficitară”,mai spune Liliana Pintilie.

„Nu au nevoie de 500 de euro, ci de protecție”

Anul 2020 este desemnat „Anul asistenței medicale și al moașelor”. Inițiativa a fost luată de Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății și are în vedere și recunoașterea activităților asistenților și moașelor din întreaga lume. Se pledează pentru investiții sporite în această forță de muncă, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, educație și dezvoltare profesională.

CITEȘTE ȘI: CAZ ȘOCANT. Un șofer de autobuz ar fi murit de coronavirus după ce o pasageră a

„Cadrele medicale, asistenții și infirmierele nu au nevoie de 500 de euro în plus la salariu așa cum s-a propus. Au nevoie de costume de protecție, au nevoie de susținere și de siguranță. Indignarea asistenților și infirmierelor vine din faptul că nu sunt respectați pentru tot efortul depus, pentru faptul că nu au costume de protecție și medicii nu lucrează cot la cot cu ei. Medicii, asistenții medicali și infirmierele ar trebui să închege o echipă, să lucreze împreună și nu numai cei din urmă să fie trimiși în salonul pacienților. Este vorba despre o muncă de echipă, care se pare că în România nu există”, încheie președintele OAMGMAMR Iași.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar pentru orice buzunar
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela, cucerirea fostului patron din fotbal
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela,...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu fiecare injecție pe care ți-o faci, ai un strop de speranță”
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu...
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț: „I-aș spune...”. Secretele pe care le are Karmen față de tatăl ei
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț:...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste...
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se...
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că adevărul o să iasă la iveală!
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că...
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă din timpul căsniciei cu Alina Sorescu:
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
Ce salariu ar primi chefii Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu de la Pro TV. Suma pentru care a lăsat în urma „Chefi la cuțite”
Ce salariu ar primi chefii Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu de la Pro TV. Suma pentru...
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din România. Nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: ”Este un miracol pentru imunitate”
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din...
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de locuri de muncă
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de...