Armata română va achiziționa 942 de camioane militare. Un contract ce depășește 216 milioane de euro, fără TVA

Publicat: 08/02/2020 | 20:55

Ministrul Apărării Naționale, a anunțat că s-a semnat recent un contract pentru achiziționarea a 942 de camioane militare Iveco. Prețul contractului depășește 216 milioane de euro, fără TVA și este un prim angajament dintr-un acord mai larg.

Conform lui Nicolae Ciucă contractu prevede livrarea a peste 2.900 de camioane și platforme militare. În acest contract există o clauză importantă, potirvit căreia „începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România”.

Ministrul Apărării Naționale a declarat într-un interviu pentru „Ora Armatei” că: „Am avut o secvenţă, un contract subsecvent, ca să vorbim mai concret, în care am achiziţionat 173 de astfel de mijloace, ulterior, atunci când au fost create condiţiile tehnice să poată să fie derulată procedura şi încheierea unui contract-cadru pentru achiziţia atât a autocamioanelor, cât şi a platformelor derivate necesare înzestrării Armatei României, s-a întâmplat şi astăzi vorbim despre un contract de aproximativ 2.900 de camioane, într-un prim acord de 942 de camioane”.

„Începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România”

În acelși interviu Nicolae Ciucă a spus că producția camioanelor va începe să se execute chiar pe teritoriul țării noastre. „Din elementele de angajament ale furnizorului pot să menţionez că, începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România. Unde anume – este decizia furnizorului împreună cu structura responsabilă din Ministerul Economiei, şi anume Oficiul de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială, şi aceasta urmează să se concretizeze într-o decizie, sperăm noi, cât mai curând posibil. Nu este vorba de speranţa noastră, ci este vorba de obligativitatea din contract” a spune ministrul Apărării.

Contractul a fost semnat în ultima zi a anului trecut și are o valoare de peste 216 milioane de euro, făra TVA. Iar în baza contractului de offset, 80 la sută din valoarea, fără TVA trebuie să se întoarcă în economia naţională.