Arad. Mesajul emoționant al rezidentei italience care l-a impresionat pe ministrul Sănătății: ”Am făcut un jurământ, valabil în orice țară!”

Publicat: 02/04/2020 | 19:28

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut, miercuri, o vizită fulger la Arad, la Spitalul Județean, pentru a inspecta modul în care se face primirea de către cadrele medicale a unui pacient care știe că e infectat cu virusul COVID-19. Ministrul avea să fie impresionat de o rezidentă italiancă, venită în România pentru a ajuta în momentele grele de pandemie.

Se numește Vincenza, este din Sicilia, și spune că a făcut un jurământ. Jurământul lui Hipocrate.  ”Este o provocare pentru mine. Nu contează unde lucrez, contează să fiu medic și să tratez orice om. Am făcut un jurământ care este valabil în orice tară”, au fost primele cuvinte ale tinerei.

Ea a spus că înțelege, oarecum, deciziile unor medici de a demisiona: ”Oricine are motivele lui. Este dreptul lor, eu încerc să mă concentrez, că sunt medic.”

A aflat că ministrul Tătaru a fost impresionat de atitudinea ei. ”Ministrul cred că s-a bucurat că a văzut că un medic tânăr se străduiește să trateze acești oameni care se găsesc într-o situatie nu prea frumoasă”, a spus Vincenza.

Nelu Tătaru, despre neglijențele din spital

”E o transmitere comunitară extinsă în acest moment, nişte cazuri neidentificate la început, dispersia s-a făcut pe ce însemna personal medical, de la personal medical la ceea ce însemna pacienţi. Avem un personal medical cu un moral relativ scăzut, dar am fost impresionat aici, cel puţin la corturi, să văd o tânără rezidentă din Sicilia care ne tratează pe noi. Cred că şi acesta este un motiv pentru care medicii noştri ar trebui să înţeleagă că este un moment în care trebuie să fim împreună toţi, este un moment în care ar trebui să ne gândim la cei din judeţul arad, să ne gândim la cei din judeţele limitrofe”, a declarat Tătaru.

Despre infecțiile survenite în spital, Tătaru a fost prudent, spunând că nu poate vorbi de neglijență.

”La început a fost cazul sau cazurile neidentificate sau asimptomatice sau cu simptome nespecifice care au dat o transmitere locală, urmând apoi între cadrele medicale şi apoi între pacienţi să continue această transmitere şi am ajuns unde am ajuns astăzi. Nu pot să spun neglijenţă, poate că la un moment dat lipsa protecţiei, neidentificarea acelui caz şi atunci toate s-au dus de la sine”, a declarat Tătaru.