Aproape 2,5 milioane de elevi au mers fizic, luni, la școală. Anunțul oficial al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu

Publicat: 10/05/2021 | 10:16

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că începând de luni, 10 mai 2021, 2,5 milioane de elevi pot merge luni la școală cu prezență fizică dintr-un total de 3 milioane.

Astăzi au revenit la școală încă 370.000 de elevi din anii terminali și alți 80.000 de elevi care sunt în localități unde rata de infectare a scăzut și au intrat în scenariul verde.

„Mâine vor putea merge la școală cu 450.000 de elevi mai mult decât au mers săptămâna trecută: 370.000 de elevi din clasele terminale și 80.000 de elevi care vor merge la școală pe fondul scăderii ratei de infectare în zeci de localități.

Din păcate, riscul nu poate fi eliminat, dar el poate fi gestionat cu atât mai mult cu cât în școli regulile de protecție sanitară se respectă mai riguros decât în multe alte locuri”, a declarat minstrul la Antena 3. 

Măsurile rămân valabile

Sorin Cîmpeanu a mai precizat și faptul că măsurile anti-covid rămân valabile în fiecare unitate de învățământ din România.

„Purtarea măștii de protecție este importantă, distanțarea adecvată, aerisirea spațiilor, respectarea normelor de igienă. Sunt lucruri care se respectă în școlile din România, repet, nu putem pretinde că există perfecțiune, dar se respectă mai mult decât în multe alte locuri, nu vreau să mă refer la centre comerciale, la parcuri de distracții, la alte astfel de locuri.

În școli se respectă aceste reguli, ele trebuie să fie respectate pentru că deja avem aproape 2,5 milioane de elevi care pot merge la școală cu prezență fizică dintr-un total de 3 milioane.”

Legat de revenirea tuturor elevilor cu prezență fizică la școală, Cîmpeanu a mai spus că „nu sunt concluzii până în acest moment, e nevoie de o perioadă de două săptămâni pentru a avea o imagine relevantă asupra a ceea ce a schimbat poate nu atât revenirea la școală cât perioada sărbătorilor pascale. Vom avea această situație în jurul datei de 18-20 mai, la două săptămâni după revenirea din vacanța de Paște.”

Întrebat ce se știe despre numărul de infectări în privința elevilor care au revenit deja la școală, Cîmpeanu a spus „Nu avem informații relevante negative, avem însă aceste informații care ne arată rata de infectare pe un trend descendent.

Sperăm să se confirme acest trend descendent a ratei de infectare, sperăm să se confirme progresul bun al campaniei de vaccinare. (…) Sperăm că la un moment dat vom avea o situație care să permită intrarea în normalitate a școlii pentru a putea recupera ceea ce s-a pierdut.”