Apelul făcut de către un preot român: ”Pentru cei tineri și sănătoși măcar o oră de îngăduință, cât se ia Sfânta Lumină”

Publicat: 12/04/2020 | 16:32

Părintele Calistrat Chifan face un apel către autorități să le îngăduie tinerilor să poată lua Lumină Sfântă în Noaptea de Înviere.

Pe 19 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele. Însă, conform Patriarhiei Române, acest lucru se va întâmpla fără participarea enoriașilor la slujba de Înviere. Părintele Calistrat Chifan, însă, face un apel către autorități. (CITEȘTE ȘI: S-A AFLAT! CÂȚI BANI A DONAT SIMONA HALEP ÎN LUPTA CU COVID-19. “STĂTEAM ÎN CASĂ CU TONI ȘI…”)

”În aceste clipe, această boală a trecut și ea cu îngerul morții printre noi și a cules roade. În această săptămână de Patimi trebuie să fim mai atenți la ceea ce însemană viața noastră personală și viața raportată la Iisus Hristos.

Eu încă cred că în noaptea de Înviere, dacă Dumnezeu e mare, consider că printr-o bună voință a autorităților, pentru cei tineri și sănătoși măcar o oră de îngăduință, cât se ia Sfânta Lumină, pentru că slujbele se fac doar în afara Bisericii. Cu distanță, cu mască.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, stăm în fața candelei, în fața Icoanei Mântuitorului Iisus Hristo, avem lumânarea noastră și citem acatistul și gustăm o gură de agiasmă și îl slăvim pe Dumnezeu cântând Hristos a înviat”, a zis preotul.

Preoții vor sluji slujba de Înviere în biserici, conform situației de acum, mai exact conform Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor.

La toate parohiile din România, slujbele liturgice se oficiază în această perioadă în biserici de către slujitorii bisericii respective fără participarea publicului, conform deciziei Cancelariei Sfântului Sinod.