Anunțul vital al lui Raed Arafat: „Mai avem puțin până trecem hopul. După Paște…”

Publicat: 13/04/2020 | 23:22

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat, în cadrul unui interviu televizat, că imediat după Paște se va face, la nivel național, analiză a situației privind pandemia de coronavirus din România.

Astfel, în funcție de rezultat, măsurile vor viza o relaxare sau o continuare a restricțiilor. „Mai avem puțin până trecem hopul”, susține Raed Arafat.

„Depinde cum evoluăm – din cauza asta am insistam noi mult la respectarea regulilor. Am început cam cu același număr de cazuri ca al Spaniei și vedeți că România a evoluat mai bine, dar am luat niște măsuri mai rapide de distanțare socială.

E normal că sunt neplăcute, dar nu rămân fără impact. Și există foarte multă manipulare asupra acestui aspect pe Facebook, pe rețelele de socializare. Mai avem un pic până trecem hopul și sper să nu ne lăsăm în ultima perioadă.

Dacă mai respectăm măsurile care sunt în vigoare acum, fără să fie înăsprite, dar respectate și să trecem prin perioada Paștelui respectând aceste măsuri.

Impactul de după Paște 

Este posibil ca după asta, în funcție de cum evoluează lucrurile – pentru că va necesită câteva zile după perioada Paștelui să vedem dacă este vreun impact.

Și dacă vedem că numărul cazurilor rămâne stabil sau începe să scadă, cu siguranță vor începe să fie luate măsuri treptate de relaxare.

Sper să vedem acest lucru cât mai repede, dar să dau o dată exactă acum este imposibil pentru că încă nu știm dacă într-adevăr am atins vârful.

Decesele sunt mult, au depășit 300, dar comparativ cu alte țări numărul este încă mic. Depinde de cum vom acționa și cum ne vom comporta în următoarea perioadă”, a spus Raed Arafat, la Antena3.

Situația din România la ora actuală

Numărul de cazuri de infecție cu noul coronavirus a crescut cu 18.9% săptămîna trecută – 6 – 12 aprilie, față de săptămâna precedentă, arată Raportul săptămânal de supraveghere Covid 19 dat publicității luni de Institutul Național de Sănătate Publică.

2.155 de cazuri de infecțe cu noul coronavirus au fost confirmate săptămâna trecută și 122 de decese, arată analiza INSP, dată publicității luni seara. Aceasta include ultimele datele valabile și în informarea de luni, ora 13 a Grupului de Comunicare Strategică.

Astfel, totalul cazurilor confirmate în România era de 6.633, iar bilanțul deceselor, la 318.

51% din cazuri au fost înregistrate în Suceava (25,85), București (11,7%), Hunedoara (4,6%), Timiș (4,6%) și Neamț (4,3%).

Conform analizei INSP, 60,4% din decese au fost înregistrate în Suceava (24,1%), București (11,1%), Hunedoara (9,8%), Arad (8,5%) și Timiș (4,7%).