Anunţul trist al unui medic de la Matei Balş! Când va fi vârful epidemiei de coronavirus, în România: „Între 10.000 şi 20.000 de cazuri”

Publicat: 18/03/2020 | 07:21

Fiecare român se întreabă, în aceste zile, când va fi atins vârful epidemiei de coronavirus, iar autoritățile au impus noi măsuri drastice pentru a încerca să încetinească răspândirea COVID-19.

Invitat în emisiunea ”Marius Tucă Show”, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” a făcut un anunț îngrijorător. Vârful epidemiei de coronavirus în România va fi atins la sfârşitul lunii mai și începutul lunii aprilie. Au fost efectuate simulări matematice care dau cifre între 10.000 şi 20.000 de cazuri de infecție cu COVID-19, a declarat medicul Cătălin Apostolescu, potrivit mediafax.ro.

„Avem 30 de cazuri la Matei Balş. Doi sunt în stare gravă, dar nu sunt intubaţi. Cei 30 stau cuminţi în spital, îşi fac tratamentul, azi am externat doi”, a mai spus medicul.

A sta acasă nu înseamnă vacanță. Aglomerațiile trebuie evitate

Medicul Cătălin Apostolescu îi sfătuiește pe români să rămână în case. „Nu să considere acest stat acasă ca o vacanţă, să se ducă la mall, la prieteni. Să ne spălăm pe mâini cât de des posibil, mai ales când venim de afară. Dacă ştim că suntem răciţi, să purtăm mască. Şi să evităm aglomeraţiile nenecesare”.

Simptomele infecției cu noul coronavirus sunt febră, dureri în gât, tuse seacă şi tulburări digestive – diaree, iar în prezent sunt doar propuneri de tratament. Există medicamente care au arătat că au ceva eficienţă, dar niciunul nu reprezintă un tratament standard.

Rata mortalității este 3%, dar aceasta nu este mică, „este o mortalitate mare”. „3% e mortalitate overall, la segmentul de peste 75 de ani acolo mortalitatea este mai mare”, a transmis purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș” în emisiunea ”Marius Tucă Show”.