Anunțul ministrului Educației cu doar o zi înainte de startul evaluării naționale: „Va fi diferit fața de anul trecut”

Publicat: 14/06/2020 | 17:04

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, duminică, referindu-se la Evaluare Națională, care începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, că examenele vor fi diferete fața de anul trecut.

Potrivit declarației, specificul acestei sesiuni este că se organizează în două etape, pentru ca absolvenții de clasa a VIII-a să aibă șanse egale. O altă modificare, spre deosevire de anul trecut, lucrările vor merge în alt județ, pentru a fi corectate.

„Specificul acestei sesiuni de Evaluare Națională este că se organizează în două etape:

Prima etapă începe, mâine, cu proba de limba și literatura română, iar cea de-a doua etapă, doar pentru elevii bolnavi, aflați în izolare sau carantină, elevii care au temperatura corporală peste 37,3 grade Celsius, această sesiune va fi organizată într-o nouă etapă, începând cu data de 29 iunie, probă de limba și literatura română.

Scopul acestei a doua etapă este de a da șanse egale tuturor copiilor, această etapă specială organizându-se înainte repartiției computerizate, care se va organiza înainte de 10 iulie. Prin urmare, toți copii, absolvenți de clasa a VIII-a au șanse egale pentru a participa la Evaluarea Națională. La această etapă sunt înscriși peste 172.000 de copii. Aceste probe se organizează în peste 4.253 de centre de examene. (…)

La ce ora trebuie să fie elevii la școală

Accesul în centrul de examen se va face până la ora 8:30. Fiecare unitate de învățământ a pregătit un grafic, astfel încât să se respecte măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. Prin urmare la poartă fiecărei unități de învățământ va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen împreună cu un cadru didactic din Comisia de Examen.

Pentru elevii care au temperatura corporală peste 37,3 grade Celsius recomand cadrelor medicale să repete succesiv de trei ori acel procedeu de luare a temperaturii și să lase un termen de 2-5 min în procesul în care elevul este supus triajului epiemiologic.

În ceea ce privește siguranță elevilor, menționez că în fiecare centru de examen s-au luat măsuri de prevenire:

  • S-a realizat dezinfecția
  • Unitățile de învățământ au fost dotate cu dezinfectanți
  • Fiecare inspectorat școlar va monitoriza ca în fiecare centru de examen toate măsurile de prevenire să fie îndeplinite
  • Modalitatea de corectare a lucrărilor, spre deosebire de anul trecut, vor merge, pentru a fi evaluate, în alt județ, decât județul din care face parte elevul, inclusiv pentru municipiul București”, a declarat Monica Anisie, în cursul zilei de de duminică.

Examenele naţionale în condiţii speciale, în contextul pandemiei

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au stabilit, printr-un ordin comun, mai multe măsuri care trebuie respectate în şcoli la examenele naţionale, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Documentul prevede stabilirea de circuite de intrare şi de ieşire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în şcoli, precum şi modul în care realizează igienizarea/ dezinfecţia unităţilor de învăţământ. În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/ unitatea de învăţământ cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar pe 19 iunie între orele 8,00 -14,00.