Anunțul făcut de Florin Cîțu, după ce companiile aeriene au cerut Uniunii Europene să introducă pașapoarte de vaccinare anti-COVID

Publicat: 26/02/2021 | 14:34

După ce companiile aeriene au cerut Uniunii Europene să introducă pașapoarte de vaccinare anti-COVID, Florin  Cîțu a precizat faptul că nu se poate încă vorbi despre un pașaport de vaccinare.

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) le-a cerut liderilor Uniunii Europene să introducă pașapoartele de vaccinare anti-COVID, pentru a reporni călătoriile aeriene, potrivit unui document obținut pe surse de Euractiv.

Scrisoarea IATA cere implementarea de „restricții la graniță bazate pe dovezi” în întreaga Europă și îndeamnă țările membre UE să „se pună de acord asupra rolului crucial al soluțiilor digitale precum Permisul de Călătorii IATA”.

Scrisoarea este semnată de Rafael Schvartzman, vicepreședintele pentru Europa al IATA, și adresată lui Charles Michel, președintele Consiliului European. Documentul a fost trimis înaintea unei întruniri online a liderilor UE programată pentru joi, 25 februarie. IATA susține în scrisoare că permisul său de călătorii va oferi „guvernelor și autorităților – dar și pasagerilor și echipajelor – încrederea necesară în ‘starea de sănătate’ a fiecărui pasager”, potrivit Euractiv.

Florin  Cîțu a precizat, vineri, faptul că nu se poate încă vorbi despre un pașaport de vaccinare. De asemenea, a menţionat că Executivul nu a autorizat o discuţie cu privire la un ”culoar” de liberă trecere pentru cei care s-au vaccinat anti-Covid-19 către Grecia, așa cum își doresc autoritățile elene.

”Când ești la începutul campaniei de vaccinare, nu poți discuta despre un pașaport de vaccinare. Când vom avea o mare parte a populației vaccinată, abia atunci putem discuta. Haideți să ajungem la un procent mai mare de persoane vaccinate și ulterior vom discuta”, a spus Florin Cîțu.