Anunțul care provoacă panică în rândul tinerilor din România: “S-a schimbat profilul pacienților infectați cu coronavirus. Sunt două ipoteze!”

Publicat: 29/03/2020 | 11:23

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, a declarat că s-a schimbat profilul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi că peste 50% dintre persoanele cu coronavirus internate în unitatea medicală au vârsta de până la 50 de ani.

VEZI AICI: ÎNCĂ UN SIMPTOM AL INFECTĂRII CU COVID-19. MĂRTURIA TERIBILĂ A UNUI CADRU MEDICAL: “PARCĂ AR FI DIAVOLUL ÎNSUȘI!”

Eu cred că profilul pacientului s-a schimbat într-o oarecare măsură. Dacă în primele două săptămâni am avut pacienţi cu forme uşoare sau medii, în prezent am constatat că apar disfuncţii respiratorii. Din fericire, nu la mulţi sunt forme grave, dar sunt tot mai mulţi indiferent de vârstă. Sunt două ipoteze: fie un agent infecţios trecând de la individ la individ îşi modifică patogenia, adică capacitatea de a agresa organismul, şi sperăm că nu devine mai agresiv. Pe de altă parte, ar putea fi vorba strict de terenul pacientului, adică despre comorbidităţi, despre vârstă. Acestea sunt concluzii la care vom putea răspunde abia după două trei săptămâni„, a spus Carmen Dorobăț, care a ținut să precizeze că sunt mulți tineri infectați cu coronavirus, dar doi dintre ei au forme grave.

FOST MINISTRU, ucis de CORONAVIRUS. Politicianul avea 75 de ani

“Din fericire, mai avem 100 de locuri!”

Carmen Dorobăț a mai anunțat că sunt ocupate aproape jumătate din cele 210 locuri de cazare ale Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

La Boli Infecţioase la Iaşi mai avem locuri libere pentru a primi pacienţi. Din fericire mai avem 100 de locuri. La maxim se lucrează compartimentul de Terapie Intensivă, unde nu mai sunt locuri. Pacienţii gravi, infectaţi (cu coronavirus – n.r.), vor merge conform protocolului către Spitalul de Neurochirurgie. Acolo sunt 16 paturi destinate acestor pacienţi„, a declarat aceasta.

VEZI AICI: CE SE VA ÎNTÂMPLA CU PENSIILE ÎN PLINĂ CRIZĂ PANDEMICĂ. ANUNȚUL FĂCUT DE POȘTA ROMÂNĂ

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi a mai declarat că până acum au fost internate persoane de pe tot teritoriul Moldovei care au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus, cel mai tânăr pacient fiind un copil în vârstă de un an şi jumătate care a fost adus din Bacău.

„La un moment dat nu vom putea absorbi ca şi spital regional toţi pacienţii din cele şase judeţe de pe teritoriul Moldovei. Evident din judeţul Suceava sunt foarte mulţi. Avem din judeţul Neamţ, judeţul Bacău şi judeţul Iaşi, dar mai puţini. Am atras atenţia că exact în pasul următor de care am discutat, secţiile de boli infecţioase din spitalele judeţene sau spitalele judeţene sau direcţiile de sănătate publică să managerieze acest aspect fiecare în judeţul lui”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, potrivit Agerpres.

NU RATA: MARE ATENȚIE, ROMÂNI! PUTEM DUCE GUNOIUL SAU NU FĂRĂ DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE

“Comanda de 2.000 de teste încă nu a venit!”

În final, a adăugat că speră ca testele pentru depistarea coronavirusului să fie suficiente pentru câteva zile. „În momentul de faţă mai avem teste. Sperăm să ne ajungă pe acest weekend. Comanda de 2.000 de teste încă nu a venit. Furnizorul a promis că va avea aceste teste la începutul săptămânii viitoare. În momentul de faţă avem materiale de protecţie, biroul de achiziţii mereu se ocupă pentru a ţine punţi de legătură cu firmele care au astfel de echipamente de protecţie pentru că nu găsim în toate momentele în acelaşi loc. Problema distribuitorului de materiale de protecţie este reală, este logică până la urmă, pentru că de aceste materiale de protecţie are nevoie o lume întreagă şi atunci este de înţeles. Dorim să ne protejăm cadrele cât mai mult posibil. Vom vedea în ce măsură reuşim”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ.