Anunț îngrijorător al OMS! O nouă variantă a virusului SARS – CoV – 2, identificată în India

Publicat: 16/04/2021 | 19:21

În cursul zilei de joi, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat faptul că cercetează în prezent o variantă a coronavirusului identificată în India.

Totodată, reprezentanții OMS au precizat, însă, că nu se ştie dacă are legătură cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această ţară, relatează EFE, citată de Agerpres.

Se pare că „varinta indiană” are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din această țară.

De atunci procentul cazurilor a crescut considerabil, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

Depistarea, un efort comun între țări

Maria Van Kerkhove spune că depistarea noii variante este rezultatul eforturilor de secvenţiere genetică a coronavirusului SARS-CoV-2, realizate în lume, în încercarea de a detecta cât mai repede orice mutaţie a virusului care îl poate face mai contagios sau capabil să se sustragă testelor, vaccinurilor sau medicamentelor.

„Aşa cum ştim, virusurile se modifică cu timpul, suferă mutaţii iar aceasta este o variantă de interes pe care o urmărim”, a spus experta.

Ar putea fi mai periculoase

Ea a precizat că mutaţiile identificate au unele similitudini cu cele deja depistate, care pot fi mai contagioase, iar în unele cazuri pot reduce „neutralizarea şi pot avea astfel impact asupra vaccinurilor”.

Von Kerkhove a spus că OMS colaborează cu India şi alte ţări pentru a spori secvenţierile genetice în lume şi a detecta şi evalua variantele de interes – categorie în care a intrat acum şi cea din India – şi cele considerate „îngrijorătoare”.

Din acestea din urmă fac parte variantele identificate primele în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Cele trei variante s-au răspândit, în ultimele luni, prin diferite părţi ale lumii.

„Vaccinurile au funcţionat împotriva variantelor îngrijorătoare şi mai ales a simptomelor grave şi este un lucru important care trebuie spus”, a precizat Von Kerkhove.

India a raportat joi un nou record zilnic de cazuri de COVID-19, peste 217.000, în cel de-al doilea val al pandemiei în această ţară, a doua cea mai afectată din lume ca număr de cazuri (14,3 de milioane) şi a patra ca număr al deceselor (174.308).

Citește și: Ombladon, în doliu. Fratele și tatăl rapperului au murit după ce s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2. Gestul făcut de cântăreț pe Facebook