Anunț important! Se schimbă vârsta de pensionare. Noua legea intră în vigoare începând cu data de 1 iulie

Publicat: 28/06/2020 | 15:00

Au fost stabilite noi reguli în ceea ce privește vârsta de pensionare a românilor. Noile hotărâri intră în vigoare începând cu data de 1 iulie și vizează creșterea vârste de pensionare și a stagiului de cotizare.

Astfel, dacă până acum vârsta standard de pensionare în cazul femeilor era de 59 de ani, aceasta va crește treptat până la 63 de ani, până în 2028. La fel se întâmplă și cu stagiul de cotizare, care până în momentul de față era de 32 de ani, iar de acum va ajunge la 34 de ani, a transmis Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). (CITEȘTE ȘI: VEȘTI PROASTE PENTRU ROMÂNI! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MAJORAREA PENSIILOR/ ANUNȚUL OFICIALILOR)

În cazul  bărbaților, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, iar stagiul de cotizare de 34 de ani. Mai mult, CNAS a dezvăluit că, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, se stabilește pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani.

Excepții de la vârsta standard de pensionare

De la vârstele de pensionare, menționat mai sus, pot exista și anumite excepții. De exemplu, femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci sau mai mulți copii, pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare. Acesta se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard. De asemenea, excepții mai sunt prevăzute și în cazul celor care au lucrat în condiții deosebite de muncă. La rândul lor și aceștia pot ieși mai devreme la pensie.

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale. (VEZI ȘI: FLORIN CÎȚU, DECLARAȚII ÎNGRIJORĂTOARE PRIVIND MAJORAREA PENSIILOR: “CREEAZĂ PROBLEME…”)

Pentru a beneficia de pensie, cei interesați trebuie să depună cererea și actele necesare la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la atingerea vârstei de pensionare. În cazul în care cererea este depusă după cele 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.