Anunț important. Mai multe cheltuieli generate din criza coronavirus vor fi decontate din fonduri europene

Publicat: 30/03/2020 | 18:30

În cadrul sedinței de Guvern de luni, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş a anunțat că o serie de cheltuieli obligatorii în perioada crizei provocată de pandemia de coronavirus vor fi acoperite din fonduri europene.

Mai precis, ministrul Boroș se referă la banii necesari șomajului tehnic, dar și pentru procurarea de echipamente medicale.

„O prima masură este cea referitoare la somajul tehnic. O parte din aceste cheltuieli vor fi ulterior decontate din Programul Operational Capital Oman, în valoare de 300 de milioane de euro, într-o prima etapa. Am stabilit cu Ministerul Muncii ghidul.

Așteptăm ca aceste plati să fie facute și incepand cu luna mai să putem trimite deja cereri de decontare. În funcție de nevoile pe care le vom avea, vom reloca de la alte apeluri”, a explicat Boloş.

Procurarea de noi echipamente medicale

Totodată, Marcel Boloş spune că achizițiile de echipamente medicale vor fi și ele decontate din fonduri europene,

„Înainte de veni la ședința de guvern am finalizat circulară comună cu Ministerul Sănătății pentru cei care în această perioada alocă fonduri pentru procurarea de echipamente mediacale. În limita a 350 de milioane de euro să putem să decontăm”, a precizat Boloş.

Ministrul a mai anunţat că a propus o flexibilizare a beneficiarilor eligibi. De asemenea, în această perioada se realizează o analiză pentru a alocă fonduri pentru IMM-urile care urmează să își „restartez” activitatea.

Alte cheltuieli care vor fi acoperite din fonduri europene vizează pachete de alimente și pachete de igienă corporală, în valoare de 250 de milioane de euro, dar şi ajutor pentru persoanele vârstnice.