Anunț important din partea autorităților. Unde vor merge copiii ai căror părinți sunt infectați cu noul coronavirus

Publicat: 27/03/2020 | 18:36

Autoritățile române anunță că minorii ai căror părinți s-a îmbolnăvit de Covid-19 și nu pot fi îngrijiți de familia extinsă vor fi luați în grija statului.

Anunțul a fost făcut de Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

„În situaţiile familiilor care au un copil sau mai mulţi copii cu dizabilităţi şi care se află în contextul nefericit ca ambii părinţi să fie bolnavi şi să necesite spitalizare în regim de urgenţă, iar copilul este asimptomatic sau este sănătos şi, foarte important, nu există niciun fel de alternativă în familia restrânsă, în familia lărgită, la rude, la cunoştinţe, în cercul de prieteni, care să poată îngriji temporar, pe o perioadă determinată copilul, şi la solicitarea părintelui, direcţia de protecţie a copilului poate veni în ajutor şi poate prelua copilul pentru o perioadă determinată de timp”, a spus Mădălina Turza.

Decizie, valabilă și în cazul copiilor cu dizabilități

Mădălina Turza spune că aceste măsuri nu sunt noi și au ca scop protejarea copiilor.  „Aceasta nu este o procedură excepţională, ea a existat dintotdeauna la nivelul direcţiilor de asistenţă socială şi protecţie a copilului, pentru acele situaţii în care creşterea şi îngrijirea unui copil în familie nu mai era posibilă”. 

Unde va fi plasat

Potrivit DGASPC, copilul va fi cazat într-un spaţiu special de izolare şi nu va sta alături de ceilalţi copii aflaţi în sistemul de protecţie socială. Cei de la DSP ar trebui să se ocupe de testarea lor. Copiii rămân în aceste spaţii 14 zile şi, dacă testele ies negative, sunt mutaţi în alte zone care aparţin sistemului de protecţie.