Anunț de ultimă oră! Angajații care au copii mici vor beneficia de program flexibil

Publicat: 31/01/2020 | 22:46

Anunț de ultimă oră! Angajații care au copii mici vor beneficia de program flexibil.

Aprobată în luna august a anului 2019, directiva europeană ar trebui să fie adoptată de toate statele membre ale Uniunii Europene până în luna august a anului 2022. Astfel, potrivit directivei angajații europeni care au copii cu vârste mai mici de opt ani ar trebui să beneficieze de un program flexibil.

”Echilibrul dintre viața profesională și cea privată rămâne însă o provocare considerabilă pentru mulți părinți și lucrători care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenței în creștere a programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor. Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piața muncii este dificultatea de a găsi un echilibru între obligațiile profesionale și cele familiale. Atunci când au copii, femeile lucrează, de obicei, mai puține ore în locuri de muncă remunerate și petrec mai mult timp îndeplinind responsabilități de îngrijire neremunerate. Faptul de a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor, unele femei ieșind complet de pe piața muncii”, se arată în textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.
Această lege ar trebui să fie adoptată din dorința de a încuraja părinții să rămână în cîmpul muncii. În cazul în care va fi adoptată, această lege le-ar permite părinților să-și aleagă dacă muncesc la începutul sau la sfârșitul programului, dacă muncesc de acasă sau de la birou, dar și dacă optează pentru o combinație între munca la birou și cea în afara biroului, potrivit a1.ro.

Zilele lucrătoare la care se face trimitere se referă la programul de lucru cu normă întreagă, astfel cum este definit de statul membru în cauză.