ANM, precizări despre norul de fum din zona Cernobîl, care amenința România. Ce spune și Costel Alexe, ministrul Mediului

Publicat: 14/04/2020 | 14:40

Peste 400 de pompieri luptă împotriva unui incendiu în zona de excludere de la Cernobîl, care face ravagii încă din 4 aprilie. Deși autoritățile îndeamnă la calm, site-ul www.severe-weather.eu avertizează că focul se apropie de centrul nuclear de la Cernobîl, producând nor radioactiv, care se împrăştie în regiune.

VEZI AICI: SITUAȚIE ALARMANTĂ ÎN UCRAINA. INCENDIUL DIN ZONA RADIOACTIVĂ CERNOBÎL NU A FOST STINS NICI DUPĂ 6 ZILE

Motiv pentru care mulți români se întreabă dacă fumul de la Cernobîl ar putea ajunge şi în ţara noastră. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, însă, un comunicat și a lămurit situația, precizând că nu trebuie să trebuie să ne facem probleme cu referitor la ce se întâmplă în Ucraina.

Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că:

În cursul zilei de marți, 14 aprilie și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa.

Ulterior, din a doua parte a nopții de 14/15 aprilie, circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia„, anunţă ANM.

NU RATA: INCENDIU DE PROPORȚII ÎN PĂDUREA DE LÂNGĂ CENTRALA NUCLEARĂ CERNOBÎL. NIVEL CRESCUT DE RADIAȚII

Ministrul Mediului asigură: “Nu este niciun motiv de îngrijorare!”

În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă la Cernobîl, regretabil de altfel, cu acel incendiu de pădure, direcţia vântului sub o formă sau alta este şi spre ţara noastră, spre continentul european. Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României că ar putea să fie afectaţi de incendiul de acolo”, a declarat și Costel Alexe, ministrul Mediului.